Няма нови случаи на коронавирус в старческия дом в Благоевград

Пожар избухна вчера в дома за възрастни хора в квартал "Струмско" в Благоевград. Тръгна от късо съединение на зарядно за телефон. Двамата посетители, които бяха обгазени, вече са добре.

Пожарникарите, гасили огъня, остават под задължителна карантина заради 78-годишен мъж от дома, който е с коронавирус.

Мъжът е добре, няма никакви симптоми. Изолиран е в самостоятелна стая-изолатор, който е с отделен вход. Това заяви пред БНТ Таня Иванова, управител на Дома.

Досега са взети 38 проби и само той е с положителен резултат. Направени са и 33 проби на персонала, които също са отрицателни. Днес предстои да бъдат направени тестовете на останалата част от потребителите и персонала.

За момента няма яснота от къде е дошла заразата в дома. Домуващите са в добро здраве, притеснени са единствено от пожара.

Единственото пострадало лице, от чиято стара тръгна пожара, е с леки изгаряния.

Възрастта на хората в дома е средно между 70 и 90 години. Има и жена, която скоро ще навърши сто.

Таня Илиева увери, че в помещенията в дома се извършва дезинфекция трикратно през деня и един път през нощта, извършена е и цялостна дезинфекция на дома и дезинфекция на двора.

Кметът на община Благоевград Румен Томов увери, че е започнало разчистване на последиците от пожара. След два дни започва ремонт на помещенията - коридор и стая и до две седмици крилото ще бъде пуснато.

Томов призова жителите на Благоевград да спазват всички противоепидемиологични мерки. Да носят маски в търговските обекти, където започва засилени проверка от утре.

Кметът увери, че в другите социални заведения обстановката е спокойна и поетапно всички ще бъдат изследвани за наличие на коронавирус.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"