Огромни опашки от скиори и на Витоша

Огромна опашка от скиори се изви днес пред лифта на пистата "Витошко лале", а читатели на "Труд" изпратиха снимки. Заради перфектното за ски време много любители на зимните спортове се качиха в планината край София. Това доведе до ситуация, която се наблюдава в Банско, където за поредна година туристите се редят с часове на опашки на началната станция на единствения кабинков лифт.

За разлика от Банско, Витоша не разполага дори с модерно въжено съоръжение, тъй като развитието на планината е блокирано заради колизия между действащия план зз управление на Природния парк, Закона за горите и Закона за устройство на територията. Това поставя в абсурдна ситуация не само собственика на съоръженията - „Витоша ски”, но и Министерството на спорта, което също от години не може да ремонтира влека „Заека”.

От 2009 година „Витоша ски” има готова стратегия за модернизация, която не може да бъде реализиран заради абсурдите в Плана.

Нееднократно „Труд” е показвал, че в точка 144 в плана на ПП „Витоша” е забранена промяна на предназначението на горите и земите от горския фонд и строителство в тях, с изключение на прокарване на проводи и съоръжения, свързани с техническа инфраструктура. Тоест не може да се строят нови лифтове.

Парадоксът е, че забраната в точка 144 от плана влиза в противоречие със Закона за горите (ЗГ) и Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Според промените от 2012 година в ЗГ, за подмяната на съществуващите лифтове предварително трябва да се промени статута на територията под самите тях, която в момента се води горска, дори и там където са поляни, обезлесени от корояд и няма гора. Същевременно планът забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Тоест, планът забранява това, което законът изисква.

Противоречието със ЗУТ е, че за да се подмени стар лифт с нов по същото трасе, трябва да се сменят фундаментите (така наречените стъпки – б.а.). и стълбовете. Тази подмяна според ЗУТ е строителство. А планът за управление забранява новото строителство и се получава омагьосан кръг - единият документ допуска, а другият забранява.

Това противоречие между нормативните актове до днес не може да бъде коригирано заради протестите на "зелените". Тази група "еколози" от години саботира развитието на зимния туризъм в цялата страна и неясно защо всяко правителство се съобразява с нейните претенции.

Сега София подготвя кандидатурата си за домакин на Младежка зимна олимпиада през 2024-а, като в края на миналата година Столичният общински съвет излезе с декларация в подкрепа на спортния форум и усилията на Министерството на младежта и спорта в тази посока.

Но без промяна на действащия План за управление на ПП "Витоша" и Закона за горите, столицата няма как да приеме Олимпиада, а планината ще остане недостъпна за гостите и жителите на столицата още години наред.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"