Окръжен съд – Бургас призна вината на двама подсъдими за причиняване на смърт при управление на МПС

Окръжен съд – Бургас наложи наказание от по 3 години „Лишаване от свобода“, което наказание бе отложено от съда за изпитателен срок от 3 години на Йована М. и Мартин В., признати за виновни за причиняване на смърт и телесна повреда при управление на моторно превозно средство. Йована М. бе лишена от съда от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години, а Мартин В. за срок от 3 години. На двамата подсъдими бе наложена пробационна мярка – периодични срещи с пробационен служител за срок от 1 година.

Окръжен съд – Бургас призна Йована М. за виновна в това, че на 07.05.2016 г., на Автомагистрала "Тракия”, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил, без да има необходимата правоспособност и като непълнолетна, но разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си, нарушила правилата за движение по пътищата, визирани в Закона за движението по пътищата. Йована М. предприела маневра свързана с отклонение в ляво без да подаде светлинен сигнал, в резултат на което по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване с Мартин В., причинила смъртта на Г. Г., както и средна телесна повреда на Д. Г.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Мартин В. за виновен в това, че на 07.05.2016 г., на Автомагистрала “Тракия”, при управление на лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата, като в качеството си на водач и собственик на управляваното моторно превозно средство, го е предоставил на неправоспособния водач Йована М. и по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване, причинил смъртта на Г. Г., както и средна телесна повреда на Д. Г.

Окръжен съд – Бургас присъди Йована М. и Мартин В. да платят солидарно граждански иск от по 90 хил. лв. на Д. Г. и Б. Г., за претърпени неимуществени вреди от смъртта на техния родител. Двамата подсъдими трябва да платят солидарно обезщетение в размер на 10 хил. лв. на Д. Г., за нанасяне на средна телесна повреда на самия пострадал и 80 хил. лв. на Д. Н., за причинени неимуществени вреди от смъртта на нейния син, Г. Г.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"