От 20 май с решение на Анкара: Турция отваря за здравен туризъм

Пациентите влизат през 2 летища и 2 ГКПП-та

Турция отваря за здравен туризъм. Южната ни съседка ще пропуска от 20 май 2020 г. свободно всички български граждани, нуждаещи се от лечение в турски болници, с до двама придружители без те да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. За това българското външно министерство е уведомено от министерството на външните работи на Турция с нота, изпратена до посолството ни в Анкара.

Посочени са и общо 9 медицински направления, в които ще бъдат приемани чуждестранните пациенти, а именно: ортопедията и травматологията, общата хирургия, сърдечносъдовата хирургия, хирургическата онкология, медицинската онкология, лъчевата онкология, неврохирургията и трансплантацията на органи и трансплантацията на костен мозък.
Гражданите, които се нуждаят от лечение, ще бъдат допускани по въздух през летищата Истанбул и Анкара Есенбоа.

По суша те ще могат да влизат през България от ГКПП “Капитан-Андреево-Капъкуле” и през Грузия - през ГКПП “Сарп”, се казва в информацията от външно.

Облекченията за приемане на граждани за лечение в Турция освен за български граждани, важат и за граждани на Република Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Румъния.

 

Срещу заплащане

На границата ще правят PCR-тестове

При влизане в Турция на граничните пунктове на пациентите и техните придружители ще се извършват PCR тестове за Covid-19 срещу заплащане или ще се вземат проби за PCR тест.
Болниците, в които пациентите и техните придружители ще бъдат приемани, трябва да имат издаден от турското здравно министерство международен лиценз за разрешение за здравен туризъм. Пациентите, които ще бъдат приемани, ще бъдат регистрирани в системата за проследяване на пациенти на компанията “Международни здравни услуги” към турското здравно министерство (USHAS) и след предварително одобрение ще бъдат изпращани писмени разрешения до съответните звена. Информацията и документите, поискани за предварително одобрение, ще бъдат публикувани от USHAS.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"