Преднината на Байдън пред Тръмп се стопява

Преднината на Джо Байдън пред Доналд Тръмп за президентските избори в САЩ се стопява през последните седмици, тъй като кандидатът на демократите се затруднява да поддържа контакта с гласоподавателите заради епидемията от новия коронавирус. Това показва публикувано вчера допитване на института "Ипсос", съобщи БТА.

Извършената вчера анкета сочи, че 43% от запитаните избиратели биха подкрепили Байдън на вота на 3 ноември, а 41% предпочитат Тръмп. Това на практика означава изравнени позиции поради процента на статистическа грешка в допитването.

В подобна анкета от миналата седмица Байдън водеше с 6 процентни пункта пред Тръмп, а в допитване между 15 и 21 април с 8 пункта.

Бившият вицепрезидент е принуден да води кампания от дома си в щата Делауер заради ограничителните мерки за борба с коронавируса, който е взел над 70 000 жертви в САЩ и е лишил от работа 30 милиона души.

За сметка на това Тръмп е застанал начело на борбата с пандемията в САЩ и доскоро редовно участваше в брифингите на Белия дом.

Някои от водещите новини, свързани с Байдън в последно време, наблягат на обвиненията на негова бивша сътрудничка от времето, когато е бил сенатор, че той я е подложил на сексуално посегателство през 1993 г. Миналата седмица Байдън заяви, че такова никога не се е случвало.

Политическото отражение от това обвинение още не е ясно. В анкетата на Ипсос 53 процента от запитаните казват, че са донякъде или много запознати с обвинението към Байдън за сексуално посегателство.

В същата анкета 43 процента от американците казват, че Тръмп е по-подходящ за създаване на работни места, а 32 процента смятат, че Байдън би се справил по-добре. Така по този показател преднината на Тръмп пред Байдън става 13 процентни пункта. В подобна анкета от средата на април тази преднина е била 6 пункта.

Според 37 процента от анкетираните Тръмп е по-подходящ за ръководенето на усилията за борба с коронавируса, а 35 процента предпочитат с това да се заеме Байдън. В подобна анкета от средата на април Байдън е имал лека преднина пред Тръмп по този въпрос.

42 процента от запитаните одобряват като цяло начина, по който Тръмп управлява като президент, а 53 процента са недоволни от него. Рейтингът на президента се задържа относително стабилен от повече от година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"