Председателят на ВКС с вила на морето... за 26 хил. лв.

Скандалът с имотите на Лозан и Елисавета Панови продължава

Въпросът би трябвало да си постави и президентът Радев, и то не само на консултативни съвети за национална сигурност, а по принцип

През октомври миналата година, когато държавата все още не се тресеше от „Апартаментгейт“, някак между другото отмина информацията, че председателят на ВКС Лозан Панов си е закупил вила до Варна, в местността Галата, за сумата от... 26 хиляди лева. Този факт е установен от Националната агенция за приходите по повод извършваната на Панов данъчна ревизия, а самият Панов предпочете да отговори на приходната администрация не по законоустановения ред, а чрез медията „Капитал“ на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев.

В публикация от 28 октомври редакцията на „Капитал“ посочва, че е получила достъп до жалбата на Лозан Панов, самия ревизионен акт и доказателствата към него. Тъй като тази информация е данъчна тайна, очевидно е, че тези документи са й били предоставени от самия Панов. Макар обстоятелството, че председателят на ВКС ползва медия на подсъдимо за участие в организирана престъпна група лице, за да води война с институциите, сам по себе си да е изключително укорителен и неморален, в случая по-важното е, че данните, които изнася Лозан Панов(още повече през призмата на сегашния скандал с евтините имоти на властта), би следвало да доведат до незабавното му отстраняване от поста.

Оказва се, че през 2013 г. Панов придобива парцел и вила в местността Галата-Прибой край Варна, за само 26 000 лева, при положение, че цените на подобни имоти тогава са много по-високи. Придобивката му включва една втора идеална част от 480 кв. м. земя, а постройката върху нея е със застроена площ от 37 квадратни метра. НАП установява, че декларираната при сделката цена е цели шест пъти по-ниска от реалната цена, като заключението на лицензирания оценител е приложено към ревизията. Изводът е, че председателят на ВКС е укрил значителни доходи, върху които не е платил и съответните данъци. В желанието си да „оневини“ Панов, журналистът от „Капитал“ Росен Босев – зет на Румяна Бъчварова, който по ирония взе дейно участие и в разразилия се сега „Апартаментгейт“, слагасаркастично определение на тези действия на данъчните органи като „реална цена по усмотрение“. При апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Пламен Георгиев и останалите „отстреляни“ хора от властта заради имотите им, тази „реална цена по усмотрение“ обаче изобщо не смущава „разследващите“ псевдомедии и макар цените на квадратен метър да са били от порядъка на 600-800 евро, целият поръчков медиен хор – „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“, „Клуб Зет“, „Бивол“, „Фрог“ и т.н., пееше само една песен – как пазарната цена била 2500 евро на квадрат, поради което или всички били укрили доходи, или били получили награда за свършени услуги. С едно изключение – след като се разбра, че съпругата на Лозан Панов също е купила от „Артекс“ апартамент на рекордно ниската цена от 225 евро на квадратен метър, същите „моралисти“ се опитаха с фалшиви новини и елементарни оправдания да отклонят вниманието от този скандал.

В случая с вилата на Панов, „Капитал“ също се опитва да омаловажи придобивката, като акцентира, че това било „едноетажна дървена постройка от 37 кв.м.“, а земята била в съсобственост. Експертизата пък е оспорена с аргумента, че една от аналогичните цени на продажба на сходни имоти, била на ресторант, който бил на плажа.

Каква обаче е истината за „дървеното бунгало“ на Панов? Според проверка на „Труд“, реалните пазарни цени през 2013 г. на сходни имоти в Галата (земя и постройка)са се движили от порядъка на 30 000 до 60 000 евро, а само земя от 240 квадратни метра, предвидена за застрояване, би струвала минимум 20 000 - 25 000 евро. И това при положение, че се касае за обикновени имоти, без панорама и сравнително отдалечени от морския бряг. Платената пък от Панов цена от 26 000 лева би отговаряла само на 500 квадратни метра земеделска земя – лозе, ливада или нива, и то на километър от морето.

Справка в кадастъра обаче разкрива, че вилата на Лозан Панов не само че има морска панорама, двуетажна е (което поставя и въпроса дали вторият етаж е законен или не, при положение, че в нотариалния акт такъв не е описан), а е на броени метри от самия плаж, поради което цената й става значително по-висока.

Нещо повече, в режисирано по бТВ интервю на Елисавета Панова, беше показана и самата вила на Панов, а снимката ясно разкрива, че изобщо не се касае за едноетажна постройка, както досега твърдяха медиите на Иво Прокопиев, а за двуетажна луксозно довършена къща с дограма, френски прозорци, тераса и изолация, с квадратура минимум 70-80 м2. (точната квадратура според самия Панов е 74 кв.м., защото я е посочил в декларацията си пред Сметната палата за 2013 г.)

Така се оказва, че освен Елисавета Панова, съпругът й и председател на ВКС също е придобил, и то през същата 2013-та година, атрактивен имот, за който е заплатил цена много под пазарната му оценка. Какво се крие зад това, търгувал ли е с влияние Панов, или пък е платил пари в брой - „на черно“, за да спести данъци и държавни такси, тепърва трябва да се установи.

Едно е сигурно обаче, а именно, че скандалите с имотите на семейство Панови, които имоти бият по евтиния всички останали придобивки на хората във властта, и двойният стандарт, прилаган спрямо председателя на ВКС от медиите на подсъдими олигарси, поставят изключително остро въпроса, както за липсата на всякакъв морал в най-висшия представител на съдебната власт, така и за зависимостите му от задкулисието. Панов вече заяви, че няма никакво намерение да подава оставка или да се оттегли в отпуск, и макар тези му действия, или по-скоро липсата на такива, по същество да дискредитират цялото съдийско съсловие, може би и в това има някаква полза – така на обществото става кристално ясно заради кого именно доверието в съдебната ни система е на най-ниското си от десетилетия ниво.

Върху този въпрос не е лошо да се замислят - както Панов, докато пие питието си на морския бряг, в имот „за 26 000 лева“ и в компанията на съпругата си, закупила жилище за 225 евро на квадрат при пазарна цена от 2500 евро, така и членовете на ВСС, заради които председателят на ВКС все още заема поста си. Въпросът би трябвало да си постави и президентът Радев, и то не само на консултативни съвети за национална сигурност, а по принцип. Защото двойният аршин в случая на „семейство Панови“, не само че не е уместен, но е и в състояние да повлияе върху рейтинга на всеки политик, който си позволи да го прилага.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"