Престъпността в България - под нула цяло

В Нигерия ли регистрират „нигерийските измами“

Три трупа = един инцидент

Каквото и да се говори за полицейските началници у нас, трябва да се отбележи, че сега - в тия дни на изпитание - нито един от тях не е застрашен от обвинението за създаване на паника по член 326 от НК. И нещо повече - че ако в извънредното ни положение бе учреден конкурс за успокояване на населението, Голямата награда определено щеше да се даде на МВР.

Защо смятаме, че е така? По две телевизии вчера двама висши пазители на реда съобщиха едновременно, че насред здравната криза в България престъпността бележи 25-процентов спад. Новината прозвуча като радостен залп - и обля с оптимизъм милионите зрители, посърнали от ежедневното преброяване на умрелите и изнесените в чували.

Иде краят на кражбите, грабежите, убийствата и измамите!

„Иде“ ли казахме? О, не. Дошъл е! Дошъл е отдавна!

Още през 1999г. - в зората на Прехода - МВР отчете намаление на престъпленията с 68% спрямо 1997-а. През 2001 г. намалението беше с 10,2% спрямо Милениума. През 2002, 2003 и 2004 г., когато Бойко Борисов беше главен секретар, ежегодното намаление продължи съответно с 15,9%, 6,9% и 7,2%.

„България е остров на спокойствието“, отчете бъдещият премиер през 2005 г. Нямаше спор - по това време на Прехода престъпността се беше смалила вече общо със 113,2 процента! Смятайте вие какво е това. От всеки сто злодеяния извадете сто и тринайсет! Добър резултат. И продължи да се подобрява. В нито една от идните години престъпността не се повиши спрямо предишните. А понижението u варираше от 12% в знаковата 2006 г. до днешните 25% на фона на коронавируса.

Ама било логично в карантината - казва някой - когато хиляди хора остават без препитание, кражбите да се увеличат. Било логично в изолацията домашните насилия да нараснат, а при общуването - все онлайн, киберизмамите да зачестят. Да, логично е настина. Но едно е логиката, а друго - статистиката.

Завчера във Велинград откриха три трупа - на треньор по плуване, сина му и съпругата. Но това не се брои, може би, за две убийства и едно самоубийство - „то е фатален инцидент“, каза шефът на полицията.

А „нигерийските измами“ в интернет търговията? В тях горят стотици наши продавачи, но те влизат в статистиката на Нигерия вероятно. В нашата статистика престъпността е под нула цяло.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Анна Заркова

Този уебсайт използва "бисквитки"