Приели набързо спорните досега промени в Закона за висшето образование

Основни промени в Закона за висшето образование са били приети на изнесено заседание на 19 и 20 януари в Сандански. Това се разбра от думите на Милена Дамянова в началото на заседанието на образователната комисия в НС, където днес трябваше да започне официално второ четене на законопроекта.

Сред приетите промени са създаването на Национална карта за висшето образование, която трябва да стимулира университетите да съсредоточат усилията си върху подготовката на кадри за пазара на труда с необходимото качество. Тя ще определя профилната и териториалната структура на висшето образование в страната по професионални направления и специалности от регулираните професии. Срокът за нейното изготвяне е година, след като законът бъде приет.

Решено е и ректори и декани да могат да бъдат лица само до 65-годишна възраст.

Е още - един университетски преподавател ще участва в акредитацията само на едно висше училище, срещу което досега се противяха от университетско лоби сред депутатите.

Шефката на комисията Милена Дамянова коментира, че промените в закона са внесени още през август 2019 г., въпросната поправка е била обсъждана отдавна и досега по нея не е имало постъпили становища, затова и няма да се гледа наново.

Депутатите са приели още текстовете за договорите за управление, които занапред ректорите на вузове ще трябва да подписват с министъра на образованието.

Представители на медицинските университети се обявиха против внесеното предложение те да дават 20% от парите за обучение на борниците, където се обучават студенти. Така предложението бе оттеглено.

Предложението БАН да обучава магистри също бе прието скептично от образователния министър Красимир Вълчев. Той подкрепи донякъде идеята, но посочи, че е добре отношенията с БАН да се уредят в отделен нов законопроект.

Председателят на БАН акад. Ревалски посочи, че академията се бори за студенти, което не са обхванати от български университети. По програми на БАН 10 българи ще се върнат от чужбина, зар да се обучават у нас, каза той. Предложението относно БАН бе оттеглено.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"