Работната версия за дерайлирането на товарните вагони е техническа повреда

Работи се по всички версии за причините, довели до дерайлирането на вагони от товарна влакова композиция на жп-гарата в Нова Загора, заяви Ваня Белева, говорител и прокурор в Окръжната прокуратура в Сливен. „Разследването е на много ранен етап. По първоначални данни вероятно се касае за техническа повреда. Но това ще се изясни на по-късен етап, когато се назначат съответните експертизи“, каза още говорителят на Окръжната прокуратура. За щастие няма пострадали хора. Вагоните са превозвали пиритен концентрат. Няма опасност от екологична катастрофа, допълниха още от прокуратурата. Със случая е натоварен следовател от следствения отдел към Окръжната прокуратура. Той е обучен в разследвания, свързани с тежки произшествия с влакови композиции. Случаят е възложен на Районната прокуратура.

До 16,30 ч. огледите на местопроизшествието не бяха приключили. Двама са машинистите, управлявали композицията. Взетите им проби за употреба на алкохол са отрицателни, съобщиха източници на „Труд“. Районът на жп-гарата ще бъде почистен, след приключването на огледите на местопроизшествието. Ще бъде извършен ремонт на 200-те метра увреден железен път, както и на другите съоръжения от инфраструктурата.

По данни на Националната компания „Железопътна инфраструктура“, инцидентът е станал в 3,20 часа на 15 май. 25-вагонната композиция / 2 078 т. по данни от НКЖИ/ е трябвало да премине транзитно през Нова Загора. Пътувала е с товар от Златица в посока Бургас. Десет от вагоните са се откъснали, като три от тях са дерайлирали напречно върху коловозите. Все още не е ясно защо сигнал до полицията е подаден след 6 часа.

Движението на влаковете временно бе затруднено. То бе възстановено в 8,05 часа. От „Железопътна инфраструктура“ съобщиха, че влаковата композиция е на частен жп-превозвач. Хората в региона си спомниха, че през миналата и по-миналата година имаше два подобни инцидента на територията на съседната община Твърдица, отново с товарни влакове. В единия от случаите машинистите не бяха разбрали, че са дерайлирали два от вагоните. Бяха нанесени щети на железопътната инфраструктура на разстояние от 10-15 км.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"