Разширяват Монако за повече луксозни домове

Строят върху Средиземно море

С шест хектара ще бъде увеличена територията на малкото княжество Монако. Това предвижда план за отвоюване на земя от Средиземно море и построяване на повече луксозни апартаменти и скъпи магазини с красиви гледки към морето. Страната, която е на второ място в света по най-малка територия след Ватикана, е и най-скъпият имотен пазар в света. Проектът цели да облекчи натиска върху жилищния пазар в княжеството.

Програмата за отвоюване на земя е на стойност 2 млрд. евро (2,23 млрд. долара). Тя включва строителството на 60 хил. кв. м луксозни жилища, 3 хил. кв. м търговски площи и ново частно пристанище. Програмата трябва да бъде финализирана през 2021 г.

Френската индустриална компания Буйг (Bouygues) е изградила стена с дължина 500 м, като изпомпва морската вода и използва 450 хил. куб. м пясък, внесен от Сицилия, за запълване на празнината. Следващата фаза, която трябва да продължи до октомври 2020 г., ще включва стабилизирането на терена, преди да започнат строителните работи.

Жан-Люк Нгиен, който контролира работата, казва, че строителство с подобни мащаби със сигурност ще окаже влияние върху местната флора и фауна, но стремежът е то да бъде сведено до минимум. “Разбира се, създаването на платформа от шест хектара в морето означава, че трябва да изместим част от природния хабитат. Опитахме да създадем в новата инфраструктура начини флората и фауната да се върнат възможно най-бързо”, казва Нгиен пред агенция Ройтерс.

Монако е най-скъпият имотен пазар в света. Средната цена на жилищата е 48 800 евро на кв. м. Това е с 10% повече от цените на апартаментите в Хонконг и с 96% над равнището в Ню Йорк.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"