Рейтингът на южнокорейския президент расте, над 70% одобряват политиката му

Рейтингът за президента на Южна Корея Мун Дже-ин надхвърли 70 на сто за пръв път от 22 месеца насам. Това показва публикувано днес проучване на социологическата агенция "Галъп Кориа", предава ТАСС, цитирана от БТА. 71 процента от участниците в анкета, осъществена от 5 до 7 май, одобряват политиката на сегашния държавен глава. Рейтингът му е със 7 на сто по-висок, отколкото преди седмица.

Негативни оценки дават 21 на сто от запитаните - с 3,1 на сто по-малко, отколкото миналата седмица. Осем на сто не дават отговор. Статистическата грешка е 3,1 на сто при достоверност 95 процента.

Популярността на южнокорейския президент расте благодарение на успешната борба на правителството с коронавирусната пандемия и започналото изплащане на еднократна извънредна помощ на всички граждани, отбелязва ТАСС.

Южна Корея започна клинични изпитания на седем препарата за лечение на новата инфекция и при положителен резултат очаква появата на ефикасно лекарство до края на годината. Това заяви днес в Сеул правителствен говорител, цитиран от агенция Йонхап.

До края на 2020 г. в страната ще започнат и клинични изпитания на три ваксини. Сигурна ваксина може би ще има до края на 2021 г., добави говорителят. Броят на заразените с новия коронавирус в Южна Корея нарасна през изтеклото денонощие с 12 и случаите в страната са общо 10 822, съобщи днес Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство.Единайсет от новите случаи са внесени от чужбина. Няма нови починали от причиняваното от коронавируса заболяване Ковид-19; общият брой на смъртните случаи остава същият - 256. За денонощието от болници в Южна Корея са изписани 65 оздравели пациенти. С това възстановилите се стават 9 484.

Тези данни не включват 13 нови случая, установени днес. Всички те са свързани с пациент, който няма симптоми и за една нощ е посетил 5 нощни клуба в популярния столичен квартал Итхевон, прочут със своите барове и дискотеки. Центърът за контрол и профилактика на заболяванията полага усилия да открие всички, контактували с този пациент - както се предполага, над 1500 души, съобщи ТАСС.

"Много е вероятно броят на заразените да нарасне", предупреди в тази връзка заместник-министърът на здравеопазването Ким Ган-нип. Той прикани хората, посещавали Итхевон, да не излизат навън и при поява на симптоми на Ковид-19 да уведомят властите, използвайки специална телефонна линия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"