Росица Иванова, РУО – София-регион, пред „Труд“: 2675 ученици нямат електронни устройства, през които да учат

Крайна мярка е медиатори да носят разпечатани материали към ромските махали и да ги раздават на децата

2675 са учениците, които нямат електронни устройства, а 2500 са тези, които нямат достъп до интернет в София – област.

Това съобщи за „Труд“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Иванова.

Тя посочи, че усилията се насочват към това мобилните оператори да изградят допълнителни точки за достъп до Мрежата, а директори са раздали таблети и компютри, където това е възможно.

Иначе стартът на електронното обучение в насeлените места в близост до София е започнал без проблем. „На децата им е интересно, защото е нещо ново. Проблем е липсата на електронни устройства при много ученици в Ихтиман, Елин Пелин, Ботевград, Правец, където има концентрирано ромско население“, уточни Иванова.

Там, където няма възможност за електронно обучение в каквото и да е форма към момента, има разпечатани материали, които медиатори носят на децата.

„Инструктирани са всички колеги – нямат право да ангажират учители и родители да идват в училище“, посочи още експертът и допълни, че се прави организация за проверки за проследяване на обучението, така че да се спазват изискванията на властите в условия на извънредно положение. Официални сигнали за нарушения към вчерашния ден все още нямаше, но от РУО- София-регион очакват и ще проверяват такива.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"