Сериалът "Свръхестествено" трябвало да има само 3 сезона

В момента гледаме 15-ия

Всички герои на демоните са взети от окултни и езотерични текстове, включително и от Библията

В продължение на 15 сезона в сериала „Свръхестествено” се наслаждаваме на компанията на харизматичните братя Уинчестър, заобиколени от свръхестествени същества, ангели и демони. А там, където има мистика в сюжета, със сигурност има и интересни истории от реалния живот. Ето няколко интересни факта за „Свръхестествено”.

Според продуцента Ерик Крипке, сериалът е трябвало да продължи не повече от 3 сезона. След потресаващия успех, краят е отложен за 5-и сезон, където сюжетът върви към логическия си завършек. Но следва продължение и в момента гледаме 15-ия, последен сезон.

Първата идея на продуцентите е сюжетът - няколко журналисти събират градски легенди и ги публикуват в колонка във вестник „Не естествено”. Но с появата на Ерик Крипке сюжетът прераства в поредица за пътувания, свързани с американски градски легенди и фолклор, както и класически свръхестествени същества като вампири, върколаци и духове. Според неговия план, всеки малък град разказва своя собствена история. А след като режисьорът и сценарист виждат взаимодействието на Джаред Падалеки и Дженсън Екълс на снимачната площадка - няма съмнение - дуетът трябва да бъде изтласкан на преден план.

Сценаристът и продуцент избират за местообитание на семейство Уинчестър Лорънс, Канзас, поради близостта на града до легендарното гробище Стал. Именно с него са свързани много интересни легенди, събирани от Крипке в продължение на 10 години.

Освен музика, написана специално за поредицата, шоуто използва голям брой оригинални записи на рок групи. Някои парчета са взети от личната колекция на Крипке. След петия сезон Ерик напуска проекта. Този факт ужасно натъжава феновете на сериала, въпреки че сценаристът обещава, че ще продължи да предлага интересни идеи на новия екип.

По сюжетите на поредицата са написани 12 книги от 2007 до 2013 година. Това са романи, написани от различни автори. През 2009 г. е заснет един сезон като анимационен сериал в японско филмово студио, който има 22 епизода. Падалеки сам озвучава Сам на английски във всички епизоди, Екълс взема участие само в част от последните епизоди.

В поредицата са използвани реални текстове за екзорсизма. Те са взети от текстовете на Псалм 67 (68) и Римския ритуал, забранен през XIV век, въпреки че някои части от този ритуала са взети от Библията.

В реалния живот актьорът Д. Д. Морган, който играе бащата на братя Уинчестър, е само 12 години по-голям от „серийния” си най-голям син Дженсън Екълс. Но разликата между „братята” в сюжета и в живота - съвпада, 4 години.

Всички герои на демоните (с изключение на Кроули) са взети най-вече от окултни, кабалистични и езотерични писания, някои са взети от християнски писания, митология на различни страни. По-специално Кабала, Книгата на Енох, Старият завет, митовете и легендите за Скандинавия, Гърция, Рим. Трябва да се отбележи, че сериалът „Свръхестествено” не е просто забавно шоу. Той ни запознава с митологията на различни страни, епохи и религии.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"