Скандинавци искат връщане на забранен метод за тренировки

Краля на ски бягането Петер Нортхуг поиска връщане на забранен метод за тренировка, за да бъдат норвежците конкурентни на зимните олимпийски игри Пекин 2022. От 2003-а подготовката в специални кислородни камери е не е позволена в страната. А към искането му се присъедини и Йоханес Бьо, един от най-успешните биатлонист на скандинавците.

„Тази забрана може да се отмени, макар и временно – смята Бьо, олимпийски шампион от Пьонгчанг 2018. – Трябва да се направи всичко възможно, че в условия на трудно придвижване по света, заради пандемията, да сме не по-зле подготвени от съперниците. Кислородната палатка – отлично решава проблема, дори можеш да си я сложих вкъщи. Макар че при други условия бих отишъл в гората.”

Всъщност планинските тренировки са един от основните етапи на подготовка в цикличните спортове, особено в ски. Стимулират сърдечно-съдовата и дихателната системи, увеличават кислородния капацитет на

]
Биатлонистът Йоханес Бьо обяви, че предпочита да тренира в планината, но заради пандемията е склонен да се подготвя и в кислородни палатки.

кръвта... И нещо много важно - повишават нивото на червените кръвни клетки в кръвта за по-голяма работоспособност. Приблизително същият ефект дава забраненият кръвен стимулант ЕПО.

Самият Нортхуг, който преди 2 години прекрати кариера, винаги е бил против кислородните палатки, но сега е склонен на компромис.

„Скиорите от Русия и Централна Европа ще имат възможност да тренират на високо, дори в собствените си страни – каза Нортхуг, двоен олимпийски шампион. – И това ще е за тях предимство. Ние норвежците нямаме тези възможности. Така че, в сегашната ситуация бих използвал кислородните камери.”

Неслучайно високопланинската база Белмекен, която е на 2050 метра надморска височина, винаги е била притегателно място за спортисти от цял свят. Дори и за скандинавци.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"