София е 3-та в Европа по привличане на инвестиции

Пред българската столица се нареждат само Лондон и Дъблин

Връчват приза през март в Кан

София е класирана на трето място сред над 500 европейски града като център, който привлича инвеститори. Преди нас се нареждат единствено столицата на Великобритания Лондон и на Ирландия - Дъблин. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на 7-та годишна среща на Националния борд по туризъм, на която "Труд" е медиен партньор.

Сертификатът за Европейски град на бъдещето ще бъде връчен на бляскава церемония в Кан. София е отличена в още четири категории на конкурса на fDI Intelligence. Класацията се прави веднъж на две години, като за оценките в конкурса се взимат предвид макроикономически анализ в пет категории - икономически потенциал, трудова среда, ефективност на разходите, инфраструктура и лесни условия за развитие на бизнес. Столицата е и на второ място в Европа по ръст на чужди посетители.

Фандъкова подчерта, че общината ще продължи усилията си за развитие на София като успешна туристическа дестинация и притегателен център за инвестиции. До дни предстои да бъде избран изпълнител за обновяването на минералната баня в Овча Купел. До края на годината трябва да отвори вече обновяващата се баня в Банкя. А до края на годината ще стартира процедурата и за сградата в Горна Баня. Кметът на София обеща облекчаване на административните процедури за бизнеса и гражданите. Тя обеща да се сложи край на практиката общината да изисква документи, които самата тя издава. Фандъкова обеща на туристическия бранш до работят заедно и до края на годината да бъде изработен продуктов туристически бранд на София.

Министърът на туризма Николина Ангелкова подчерта, че вече 26 български хотела могат да приемат туристи за балнеолечение с финансиране от Немската здравна каса. Първите гости за лечение вече са се записали за почивки в Албена, стана ясно на срещата. Ангелкова допълни, че до 26 февруари компании имат възможност да кандидатстват за общо 15 млн. лв. за целева реклама на четири пазара - Великобритания, Германия, Русия и Вишеградската четворка.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"