Страх в Европа от китайско нашествие

Вебер призова за 12-месечен мораториум върху продажбата на компании в ЕС

Пекин искал да измести САЩ като водеща световна сила

Европейският съюз трябва да наложи временна забрана на компании от Китай да придобиват европейски компании, които понастоящем са обезценени или имат проблеми с бизнеса заради кризата с коронавируса. 

Такава идея сподели в интервю за днешния брой на в. “Велт ам зонтаг” Манфред Вебер, председател на най-голямата група в Европарламента - на дясната Европейска народна партия.
По думите на видния германски консерватор в момента сме свидетели как китайски компании, отчасти финансирани от държавата, засилват опитите си “да придобият евтино европейски фирми или такива, които изпитват икономически трудности заради кризата с COVID-19”.

По тази причина Евросъюзът трябва да реагира по координиран начин и да сложи край на “китайския шопинг тур”, като наложи 12-месечен мораториум върху продажбата на европейски компании, докато приключи пандемичната криза, смята Вебер. 

“Трябва да се защитим”, подчерта той. И допълни, че Китай е “стратегически конкурент на Европа с авторитарен модел на управление, който иска да увеличи мощта си и да измести Съединените щати като водеща сила”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"