Театър на Балета на Борис Ейфман с премиера в София

Наближава премиерата на големия руски балетен шедьовър "Евгений Онегин" на известния хореограф Борис Ейфман в София. След Ню Йорк, Пекин и Париж, ценителите на балетното изкуство у нас ще имат възможност му да се насладят на 23 октомври в зала 1 на НДК.

Балетът „Евгений Онегин“ е по едноименния роман в стихове на А. С. Пушкин.

Великият хореограф Борис Ейфман пренася героите на Пушкин в наши дни, в драматични и екстремни ситуации в които старият свят се разпада, а животът диктува нови правила.

Изборът на романа в стихове наречен „Енциклопедия на руския живот“ на А. С. Пушкин не е случаен. Романът вълнува и днес с удивително точния архетип на руския характер за своето време, с поетичните образи на руската душа – загадъчна, непредсказуема и чувствена. Хореографът смело експериментира с танцова техника и музикални стилове, смесвайки класическа музика с рок и джаз. Музиката в „Евгений Онегин“ е съчетание на класически творби на Пьотър Илич Чайковски с рок музиката на Александр Ситковецкий - създател на легендарната руска рок група "Автограф".

Балетния театър на Борис Ейфман е с 42 – годишна история. Световната критика определя балета като „Уникален балетен театър, стил и вселена“ , а Борис Ейфман като „Страхотен театрален магьосник“ и „ Един от водещите хореографи в света за всички времена“.

Трупата е с гастроли по целия свят. Причината за този безпрецедентен успех, според самия Борис Ейфман се дължи на това, че спектаклите му от гледна точка на хореография, музикално съдържание, сценография и сюжет събуждат дълбоки емоции в зрителите, които събарят културни и езикови бариери.

Хореографът блестящо съчетава авангардните постижения на съвременния балет с академичното си образование в Руската класическа хореография и създава уникален стил в танцовото изкуство. „Това, което правя може да се нарече танц от емоции, свободен танц, нов език, в който са преплетени класика, модерни елементи и много други неща“ казва Ейфман.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"