Тодор Чобанов: Работим до две години да има изцяло автоматизиран прием за първокласници в София

Започва надпреварата за първи клас в столицата. Заради епидемията с COVID-19, за първа година кандидатстването в София ще става изцяло по интернет.

От няколко години се подготвяме усилено за времето, когато изцяло онлайн ще се предлагат всички видове услуги", заяви пред БТВ зам.-кметът по култура, образование и спорт Тодор Чобанов.

"Организирали сме така кандидатстването, че родителите ще попълнят едно заявление по образец, от е качено на сайта на Столична община и ще го изпратят в съответното училище, където реално от 1 юни ще класират децата", обясни Чобанов.

В заявлението се посочват всички обстоятелства, които се проверяват, за да не се налага родителите да ходят където и да е. Голямата новост в тази връзка е, че редица документи, които се изискваха при - предишни години, свързани най-вече със семейно положение, удостоверение за децата, адрес, ще се проверяват по служебен път и няма да се изискват такси", каза Чобанов.

Ще се запази този облекчен модел на кандидатстване и в бъдеще (след извънредното положение), но ще добавим това, което в момента ни липсва - с колегата заместник-кмет по дигитализацията работим до година-две да има изцяло автоматизиран прием", разкри Чобанов, като допълни, че целта е да се избегне човешката намеса в обработката на документите, която е налице сега.

Тази автоматизирана система ще е по подобие на тази за детските градини на база на софтуер, който ще проверява всички обстоятелства, каза зам.-кметът по култура, образование и спорт на София.

"Взети са всички необходими мерки, за да не се получат проблеми при кандидатстването за първи клас тази година", категоричен е Чобанов. Ще има дежурни физически във всички училища, ще може да се задават въпроси, както на място в учебните заведения, така и чрез мейли и телефони към дирекция "Образование", така че родителите да получат всички необходими указания.

"Животът е шарен и винаги могат да възникнат проблеми, но пак повтарям, че телефоните ни са отворени", каза Чобанов.

"Очакваме около 12 000 първокласници да постъпят в общинските училища. 158 училища ще приемат децата. Миналата година 98% от децата бяха записани там, където бяха подадени заявления от родителите. Тоест имаме една изключително успешна степен на успешно класиране на база правилата в закона и родителските желания", обобщи Чобанов.

Законът определя критериите за кандидатстване в предучилищна и в първи клас, отбеляза Чобанов в отговор на въпроса за разликите между двата приема.

"Детската градина съчетава две неща в себе си - едното е отглеждане, а другото е обучение, а в училището акцентът е върху обучението. В края на краищата ние ще се съобразим с това, което законодателят постанови", заяви Чобанов, който обаче е убеден, че до няколко години ще имаме плавен преход между детската градина и първи клас.

Броят на местата е по-голям от броя на децата. Около 2000 места има в системите, които могат да бъдат заети, каза зам.-кметът по култура, образование и спорт.

Отпадат и част от документите за кандидатстване в детските градини, каза Чобанов, като отбеляза, че там приемът е изцяло автоматизиран и класирането ще излезе сега. Между 15 май и 15 юни ще се извърши записването, ако няма проблем с - удължаване на извънредното положение, но тогава ще бъдем гъвкави и ще отложим срока, за да не се налага на родителите да ходят в градините".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"