Тотален провал на партийните „еколози“

0.34% са гласували с преференция за петимата „природозащитници“, които бяха в листата на „Демократична България“

Тотален провал на партийните „еколози“ показват окончателните резултати от изборите за Европейски парламент, публикувани на официалната страница на Централната избирателна комисия (ЦИК), показва проверка на „Труд“.

За Тома Белев, Албена Симеонова, Васил Гюров, Даниела Божинова и Росен Богомилов с преференция са гласували едва 7 793 души.

Петимата „зелени“ бяха в листата на „Демократична България“, която получава общо 118 484. Простата сметка показва, че приносът на „еколозите“ за общия резултат на така наречената „дясна“ коалиция е 6.5 на сто. Останалите 93.5% за обединението са дошли от избирателите на ДСБ и Да, България.

На фона на общата избирателна активност на евровота от 2 095 575, събраните от „природозащитниците“ 7 793 гласа се равняват на 0.34 процента. Тоест това е подкрепата, която те биха получили, ако се бяха явили самостоятелно.

Резултатите показват още нещо – в сравнение с евровота през 2014 година одобрението за „зелените“ спада драстично. На предишните избори за ЕП партията им събира 12 500 гласа или близо 0.56 на сто.

Официалните данни на ЦИК сочат, че изобщо не може да се говори за каквато и да е електорална тежест на „еколозите“. Напротив – от политически джуджета те се смаляват още повече, до абсолютно незначителна фигура в обществения живот на България.

Това е на фона на напъните в медиите на олигарха Иво Прокопиев, чийто кръг „Капитал“ стои зад партиите от „Демократична България“ и формирането на коалицията.

В медиите от този кръг обединението беше представяно всеки ден по няколко пъти по време на предизборната кампания като „алтернатива“. На какво - не е ясно, след като в крайна сметка коалицията едва изпрати един евродепутат в ЕП в лицето на викнатия в последния момент да води листата Радан Кънев.

Фалшивата медийна кампания не можа да заблуди гласоподавателите, които са наясно, че през последните 15 години партийните „еколози“ спират развитието на цели региони и убиват поминъка на техните жители.

Както „Труд“ е писал в своите разследвания по темата, представящите се като граждани „природозащитници“ членуват в неправителствените организации от коалицията „За да остане природа в България“. Тя е едно с ПП „Зелените“, която тази година остана без име след окончателно съдебно решение. Магистратите отсъдиха, че формацията е откраднала наименованието и го е ползвала незаконно.

Начело на „зеления“ кръг е бившият директор на Природен парк „Витоша“ Тома Белев, събрал на евровота в неделя едва 2 587. За сравнение режисьорът Андрей Слабаков, който отива в Брюксел от ВМРО, е получил в пъти повече – 9 425.

Въпреки неуспешното си участие на няколко вота за национален и европейски парламент, Белев продължава да се представя като „гражданин“, който няма нищо общо с политиката.

В момента той е нелегитимен председател на сдружение „Асоциация на парковете в България“ - това е потвърдено от съда. Заедно с жена му Веселина Кавръкова, която е начело на българския клон на швейцарската офшорка WWF, са в основата на спирането на ключови проекти от национално и регионално значение. Като представители на двете НПО двамата водят съдебни дела с абсурдни аргументи и така забавят инвестициите.

Разочарование претърпява и музикантът Васил Гюров, който уж се ползваше с огромната подкрепа на къмпингуващите българи.

Миналото лято Гюров беше глобен заради незаконно поставяне на каравана на плаж Корал. Бас китаристът е лицето на така нареченото диво къмпингуване, което ощетява всяка морска община. Десетки хора опъват палатки извън регламентираните за това места и летуват безплатно. В резултат на престоя им се образуват сметища, които после местните управи почистват с парите от данъците на своите жители – става въпрос за извънредни харчове за стотици хиляди лева.

След вота се оказа, че Васил Гюров е популярен само на музикалната сцена. На изборите за ЕП събира незначителните 1732 гласа.

Същото е положението и с останалите трима „зелени“ - Албена Симеонова получава 2479 гласа, Даниела Божинова 227, а Росен Богомилов – 768.

Двойният спад в резултата на партийните „еколози“ в сравнение с 2014 г., досега не е коментиран. Изборни експерти обясниха пред „Труд“, че това може да се счита за ново дъно за „зелените“. Доскорошното беше фактът, че от 2008 година, когато влизат в политиката, до днес, те не са преминавали 1%. Сега вече и тази ниска стойност е невъзможна за тях.

Обяснението на специалистите е, че с атаките си срещу важни проекти като автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, златодобива в Трън, проучванията за природен газ в Генерал Тошево, втория лифт в Банско и още много, „природозащитниците“ стават все по-противни на българската общественост.

Има и още една причина - за разлика от нормалните зелени партии и организации в Европа, у нас природозащитната идея е девалвирана от тукашните „еколози“. От техния клиентелизъм, от поръчковото спиране на проекти. За обикновените българи те са станали нарицателно за присвояване на еврофондове и злоупотреби с тях. Само за предишния програмен период „еколозите“ у нас са усвоили над 300 милиона лева. Какво ли не броиха – лалугери, есетри, кълвачи, глухари, червеногуши гъски, като от тези проекти няма никаква полза за обществото и държавата. Ползите са единстевено в джобовете на „природозащитниците“.

След разкритията на „Труд“, че заради тях 34.8% от територията на България е в Натура 2000, което ощетява 1 200 000 собственици на частни земи, на местните избори през октомври „зелените“ едва ли ще преминат 0.3 на сто. И въпреки медийния комфорт, който им осигурява кръгът „Капитал“, „еколозите“ се оказват пълен провал във всяко отношение – политическо, природозащитно, партийно.

Редакционен коментар

Червена лампа за премиера Бойко Борисов

„Ако не ви светне червената лампа, ще ви светна синя“ - с тези думи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди партийния актив през януари в НДК.

Заканата му беше част от подготовката за изборите и в контекста на това, че социологическите проучвания даваха преднина на БСП.

Сега, след евровота, би трябвало на министър-председателя да му светне червената лампа докато гледа резултатите на „еколозите“. Защото точно той е човекът, който от 2009 година насам уважава всяка тяхна претенция. Събират се 20 „зелени“ пред сградата на Министерския съвет и веднага се изпълняват абсурдните им желания.

А през октомври ще има местни избори. Какво ли може да очакват от избирателите Борисов и ГЕРБ, след като „природозащитниците“ продължават да блокират огромни инвестиции, от които зависи подобряването на живота в много региони – магистрала „Струма“, Банско, Трън? Как ли ще гласуват хората по Черноморието, чийто земи са вкарани в Натура 2000 чрез фалшификации и не могат да ги ползват? Дали в общините ще гласуват за формация, която позволява на „еколозите“ да съсипват поминъка им?

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на ТРУД

Този уебсайт използва "бисквитки"