Тръмп: Китай ще направи всичко възможно, за да загубя изборите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че „ще направи всичко, което може“, за да не бъде преизбран за втори мандат през ноември.

В интервю пред агенция Ройтрес в Овалния кабинет, Тръмп говори много остро за Китай и заяви, че разглежда няколко варианта как да накара Пекин да си плати за коронавируса. „Мога да направя много“, предупреди той.

Американският президент вини Китай за глобалната пандемия, която отне най-малко 60 000 живота само в САЩ и хвърли страната в дълбока рецесия, поставяйки в опасност надеждите му за втори четиригодишен мандат.

Републиканският президент, обвиняван често, че е закъснял с реакцията срещу разпространението на коронавируса, вярва, че Китай е трябвало да бъде по-активен в предупрежденията си към света за опасността от коронавируса и да го направи по-рано.

На въпрос дали обмисля използването на тарифи или дори отписване на дългове към Китай, Тръмп отказа да навлезе в конкретика. „Има много неща, които мога да направя“, каза той: „Разследваме случилото се“.

„Китай ще направи всичко възможно, за да загубя тази надпревара“, каза Тръмп. Той е уверен, че Пекин иска неговият демократичен опонент Джо Байдън да спечели надпреварата, за да облекчи натиска, който Тръмп оказва върху Китай по търговията и други въпроси.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"