Тръмп наложи вето на резолюция, ограничаваща възможностите му за военни действия срещу Иран

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи вето на резолюция на Конгреса, целяща да ограничи възможностите му за военни действия срещу Иран, предадоха световните агенции.

"Това беше обидна резолюция, внесена от демократите като част от тяхната стратегия да спечелят изборите на 3 ноември, като разделят Републиканската партия", подчерта президентът.

Резолюцията забраняваше на Тръмп да използва военна сила за враждебни действия срещу Ислямска република Иран или части от нейното правителство и армия без изричното разрешение на Конгреса. Тя беше приета в отговор на напрежението между двете страни, достигнало върхова точка на 3 януари, когато при нареден от Тръмп удар беше убит иранския генерал Касем Солеймани, припомня АФП. Демократите и някои републиканци изразиха опасения, че напрежението може да стигне до военна ескалация.

Американският президент подчерта, че резолюцията се основава на неправилно разбиране на американските закони и "би нанесла значителни вреди на възможностите на президента да защитава САЩ, техните съюзници и партньори".

В момента представителите на Демократическата партия не разполагат с достатъчно гласове в Сената, за да преодолеят президентското вето, отбелязва ТАСС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"