Успешно приключи кампанията за деклариране доходите на физически лица в НАП-Велико Търново

Успешно приключи кампанията за деклариране на доходите на физическите лица. 14 233 данъчни декларации са подадени към края на работния ден на 30 април, сочат данните на НАП В. Търново, като 7 805 от тях са подадени с ПИК /Персонален идентификационен код/, а други 2 986 с КЕП /Квалифициран електронен подпис/. Едноличните търговци и юридическите лица подават годишните си декларации до края на юни, напомнят от приходната агенция.

Почти 80 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с ПИК на НАП или електронен подпис, като се отчита ръст на електронното деклариране от над 30 на сто, спрямо 2019 г. От началото на годината до момента в НАП В. Търново, чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален POS) и чрез физическите POS терминали в офисите на НАП, са платени над 2,5 млн. лв. без такси.

От приходната агенция съобщават още, че преобладаващата част от гражданите са използвали предварително попълнените декларации за доходите, които НАП предложи за първи път тази година. Средното време за попълване на формуляра е било тройно по-кратко, спрямо 2019 г., сочи статистиката на ведомството.

„Отчитаме успешна данъчна кампания 2020 г., въпреки извънредното положение. Благодаря на колегите в НАП за професионализма и за отлично свършената работа и на гражданите, които добросъвестно изпълниха ангажимента си към фиска. До края на годината ще предложим изцяло нов портал за електронни услуги и нов сайт на НАП, за да улесним потребителите, каза в края на кампанията директорът на „Обслужване“ в ЦУ на НАП Боряна Георгиева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"