Учителите изтощени от онлайн образованието

12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Национално изследване мери умората у преподаватели, директори и родители

Разногласие с МОН за отлагане на оценяването след 4. и 10. клас

Национално изследване, чиито резултати трябва да бъдат представени днес, мери умората на учителите по време на въведеното за дни онлайн образование у нас. Оказва се, че много от преподавателите работят по 12 часа на ден, а повечето са на разположение на учениците и родителите 24/7. Учителите работят на ръба на силите си, обясни за “Труд” Юлиян Петров, председател на синдикат “Образование”.

В изследването участват още директори и родители. Чрез него ще бъде дадена яснота каква е дължината на работния ден на преподавателите и логично ли е при дадената натовареност на всички в системата да се увеличава учебната година, каквито заявки бяха направени от просветното министерство.

От синдикат “Образование” предлагат, ако се потвърдят резултатите за прекалена умора, да се помисли за вариант за месец почивка. “Да спрем за един месец, почиваме и пак започваме да учим до края на юли например. Това е един от вариантите”, обясни пред “Труд” Юлиян Петров. По думите му не бива да се планира и удължаване на учебната година засега, а е добре новата да започне на 15 септември.

В своя позиция днес от синдиката посочиха още, че трябва да се гарантират плащанията на учителите. В това са единодушни с МОН, все още обаче няма единомислие по темата с външните оценявания след 4. и 10. клас. Настояват се за тази година да отпадне задължителното националното външно оценяване в четвъртокласните, а образователните институции по собствена преценка да го провеждат. За 10 клас да важи същото.

 

Проучване на БАН

Най-стресирани заради вируса са жените в столицата

Хората имат способност да мобилизират целия си капацитет, за да овладеят тревожността си. Най-засегнати от негативните процеси в момента са активните жени от столицата, с режим на работа - хоум офис. Това показват резултати от изследването “Стрес и справяне с него в условия на разпространяваща се инфекция от коронавирус в България”. То е проведено от департамента “Психология” в Института за изследване на населението и човека на БАН в периода от 22 до 28 март 2020 г. Базирано е на данни, събрани сред 1365 мъже и жени от всички възрасти. “Хората проявяват тревожност в по-голяма степен по отношение на икономическите последствия”, коментират психолозите от БАН.

 

Проект

117,3 млн. лв. за издръжка на студенти

Държавата осигурява средства за издръжка на обучението на 39 216 студенти за държавните висши училища (без държавните висши военни училища) в първи курс за 2020 - 2021 г. при 43 295 бр. за миналата година. Това е записано в качения за обществено обсъждане проект за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации през следващата учебна година. Броят им е съобразен с оценката на учебната и научната дейност, с реализацията на завършилите студенти и докторанти, и с приоритетите за обществено-икономическото развитие на страната. За издръжката на студентите са необходими 117,3 млн. лв. при 110,9 млн. лв. за предходната година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"