Филм на Тео Ушев отново попадна в краткия списък за номинация за „Оскар“

Българският аниматор Теодор Ушев, който работи в Канада, е отново в краткия списък за номинация за „Оскар“.

Неговата „Физика на тъгата“ е сред 10-те ленти, от които ще бъдат избрани петте номинирани в категорията за късометражна анимация. Ушев вече има една номинация от Американската академия за филмово изкуство и наука. Във Фейсбук той добави, че окончателните номинации за "Оскар" ще бъдат обявени на 13 януари 2020 г.

Анимацията е адаптация на едноименния роман на Георги Господинов „Физика на тъгата“.

Звезден актьорски състав се включва във филма с глас зад кадър. Росиф Съдърланд и неговият световноизвестен баща холивудският актьор Доналд Съдърланд озвучават английската версия на филма, а популярният канадски кинорежисьор Ксавие Долан и неговият баща Манюел Тадрос – френската. Анимацията се разпространява официално на френски и английски език.

„Физика на тъгата“ вече спечели специалната награда на журито на Международния филмов фестивал в Торонто, припомня Bgvoice.

За сценария на филма си Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм – лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, пречупен през личния разказ.

27-минутният филм е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев досега. Аниматорът работи по него в последните 8 години, като междувременно се появиха филмът му „Сляпата Вайша“, който му донесе номинация на „Оскар“ през 2017 г., както и различни независими проекти в киното и визуалното изкуство.

Най-амбициозният проект засега на Ушев – канадско-френската продукция на Националния филмов борд на Канада и телевизонния канал за култура и изкуство „Арте”, привлече вниманието на специалистите още преди премиерата си с необичайната техника на рисуване, използвана от художника – енкаустика.

Деветдесет и втората церемония по раздаването на наградите „Оскар“ ще се проведе в Лос Анджелис на 9 февруари догодина.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"