Храни и напитки поскъпват заради кризата

Шокът върху икономиката ще бъде временен, БВП тръгва нагоре през 2021 г.

Износът на услуги се свива с 25,7 на сто

Цените на храните и напитките у нас ще се повишават през настоящата година. Не са изключени и някои шокове в предлагането на храни в световен мащаб, като разпространението на чумата по свинете, която се отразява в поскъпване на месните продукти. Това сочи прогноза на Министерството на финансите, заложена в Конвергентната програма на България 2020-2023 г., изпратена на ЕК.

От ведомството на Владислав Горанов прогнозират още, че заради затрудненията в международната търговия е възможно ограничаване на вноса на някои пресни продукти. “Възможните шокове в предлагането на храни, заедно с очакваното по-високо търсене, поради презапасяване в периода на извънредните мерки, очакваме да се отрази в положителна инфлация при хранителните стоки, която ще предизвика и поскъпване на някои услуги, като обществено хранене”, се казва още в документа.

Според него очакванията над 40% спад в международните цени на нефта, както и значително по-евтиният вносен природен газ, ще доведат до намаление на енергийните стоки, включително и на тези с регулирани цени. Това пък ще ограничи допълнително нарастването на цените у нас. Така месечната инфлацията на годишна база очакваме да бъде отрицателна от втората половина на годината, посочват от финансовото министерство.

Прогнозата на експертите е направена при вариант, че строгите мерки за социална изолация у нас приключат през второто тримесечие на годината, а само отделни ограничения останат през третото.

Шокът върху икономиката ще бъде временен, със силен спад на БВП през второто тримесечие на 2020 г. и по-слабо отражение през третото. През 2021 г. очакваме възстановяване на икономиката до нивата преди кризата с пандемията, се казва в Конвергентната програма.

Очакванията спад на БВП на България през текущата година ще бъде с 3% в реално изражение. Наложените ограничителни мерки ще доведат до значително намаление на потреблението на домакинствата най-вече на услуги като култура и развлечения, хотелиерство и ресторантьорство, туристически пакети и транспорт. Ще бъде засегната и покупката на стоки като облекло и обувки и стоки за дълготрайна употреба. През трето и четвърто тримесечие потреблението на тези стоки и услуги ще започне да се възстановява, но като цяло хората ще харчат по-малко заради спада в заетостта, нарастване на безработицата и ограниченото увеличение на разполагаемия доход, твърдят от финансовото министерство.

Очаква се износът на услуги да намалее с 25,7%, а на стоки - с 13,3%. От ведомството подчертават, че България е навлязла в кризата в добра кондиция от фискална гледна точка, което позволява финансиране на неотложни мерки в сферата на здравеопазването и социалната политика, както и в подкрепа за бизнеса.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"