Цацаров отчете по-малко нарушения до вчера в сравнение с 2015 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров отчете по-малко изборни нарушения до снощи в сравнение с предишния местен вот от 2015 г. „До момента образуваните досъдебни производства са 57, през 2015 г. са били 101. На европейските избори бяха 29, но това са най-спокойните избори“, каза Сотир Цацаров, след като гласува в пловдивското училище „Петър Берон“.

От 57-те досъдебни производства 39 са за престъпления против политическите права на гражданите, другите 18 са за нарушения, свързани с Изборния процес или извършени от хора с имунитет - кандидати за кметове или съветници.

Деветима кандидати за кметове и съветници вече са с отнет имунитет, за други петима се чака решението на ЦИК.

3 от досъдебните производства са за нарушения, регистрирани в Бяла Слатина, в Горна Оряховица са 2, в Дупница - 3, Карнобат - 2, Плевен - 3, Пловдив - 3, София - 7, Царево - 2. Повдигнати са обвинения на 10 души, а 4 са арестувани.

На въпрос кога очаква президентът да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор Цацаров каза: „Ще го подпише, когато го подпише.“ „Очаквам президентът да изпълни конституционните си правомощия. Мисля, че този президент е доказал, че когато има да каже нещо, той никога не се страхува да го каже”, добави главният прокурор. Той не очаква назначението да се забави в Президенството.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ваня Драганова, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"