Цветанов е жертва на манипулация с реални и офертни цени на „Артекс” (ДОКУМЕНТИ)

Всички апартаменти в новия му блок са изповядани на под 1000 евро на квадрат

Зам.-председателят на ГЕРБ не е ощетил никого, категорични са юристи и брокери пред „Труд”

Продажбите на всички апартаменти в сграда „Летера” на „Артекс”, където е новият дом на Цветан Цветанов, са декларирани върху материален интерес между 600 и 1000 евро на квадратен метър, като в тази цена влизат и гаражи, паркоместа, идеални части от дворното място, показа разследване на „Труд”.

„Как квадратният метър в луксозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение, че цените там започват от 2600 евро на кв. м”, попита „Свободна Европа” на 19 март. Според изчисленията на медията, която предизвика скандала, новият имот на Цветанов е с цена 1227 лева на кв. м.

С това твърдение „Свободна Европа” вкарва манипулацията, съобщавайки офертни цени на „Артекс”, на които няма изповядана сделка в сграда „Летера”. Освен това реално Цветан Цветанов дава два апартамента в същия район с обща площ 192.76 кв. м срещу новото жилище от 239.9 кв. м на ул. „Латинка”.

Важното в сделката, е че се заменят имоти на данъчна оценка, което важи и за двете страни. За разликата от 47.14 кв. м повече той доплаща 51 130 евро, което прави по 1084 евро на квадрат – тоест най-много от всички собственици в сградата „Летера” (виж таблицата). Проверката на „Труд” в имотния регистър показа, че на около и под 1000 евро за кв. м са изповядани продажбите на всички останали девет апартамента в блока. И те нямат нищо общо с цените, обявявани на пазара от строителната фирма.

Консултациите на „Труд” с юристи и брокери изясниха, че няма никакво нарушение в сделката на Цветан Цветанов, тъй като сделките по замяна се правят по данъчните оценки на имотите и държавата не е ощетена.

„Аз много бих искал да видя нотариалните актове на всички съседи в тази сграда. Защото, като говорят 2-5 хиляди евро квадратния метър – едно е да обявиш цена такава, друго е да купиш на такава цена”, каза премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията. Разследването на „Труд” показа, че неговите съмнения са основателни – в сградата няма имот продаден на цена от 2600 евро на кв. м.

Всички продажби в сграда „Летера” са извършени през фирмата „Латинка София” ЕООД на Весела Мирянова. Замяната с Цветанов е извършена от „Артекс инженеринг 2000-5” ЕООД – дружество, на което Весела и Пламен Мирянови са прехвърлили имота. Фирмата продава старите апартаменти на Цветанов на бившия IT-специалист на ГЕРБ Симеон Велков и съпругата му Ева и няма други имотни сделки.

Проектът за блока първоначално е предвиждал 21 апартамента, но в крайна сметка разпределението е направено само на 10 просторни жилища – едно, заемащо първия етаж, по две от втория до петия етаж и едно на шестия.

 

Официалните документи

Българска фирма купила четири жилища чрез две сделки

Още две семейства в зданието

В сградата на столичната улица „Латинка” 8 собствениците на апартаменти с прилежащи гаражи или паркоместа се броят на пръсти.

Най-големият купувач на апартаменти в блока е българска фирма, която се занимава с продажба на гуми за автомобили. Тя има четири жилища с номера 6,7,8 и 9, купени чрез две сделки. Чрез първата придобива ап. 6 и 7, а с втората – 8 и 9.

При сделка номер 1 дружеството купува ап. 6 от 133.3 квадрата и ап. 7 с площ 231.5 кв. м, плюс два гаража. Общата сума по първото споразумение по документите от Агенцията по вписванията е €385 005.9.

Обект на сделка номер 2 са ап. 8 и 9, които по обща площ са абсолютно еднакви с предишните два. В случая разликата е в гаражите – не са два, а един, но с площ от 56 квадрата. Тук общата сума е €385 005.62.

Освен Цветанови в блока има още две семейства – вече бившата зам.-министърка на младежта и спорта Ваня Колева и съпругът й Николай са собственици на ап. 3, към който има и гараж от 24.5 квадратни метра. Цената е €167 248.31 или €722.13 на квадрат.

Третото семейство, което не е популярно като Цветанови и Колеви, и затова спестяваме името му, е купило ап. 2, с площ от 133.3 квадрата и гараж от 20.1 кв.м. Цена - €112 501.72 или €843.97 за квадрат.

Апартамент номер едно, който заема целия първи етаж с площ от 324.3 кв. м, е придобит от една жена. Тя е купила заедно с него и две паркоместа от по 14.6 квадрата. За всичко е дала €213 494 или по €658.2 на кв. м.

На апартамент 4 (133 кв. м) собственик е мъж, който си е купил и гараж от 20 квадрата – общо е платил €113 197.66 или €851.1

Подобно е положението с ап. 5 – също собственост на мъж. Жилището е от 222.4 кв. м и към него двоен гараж от 49.5 кв. м. Цената е €225 803.46 или €1012.37.

 

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов: Вярвам му!

„Вярвам на Цветан Цветанов, структурите си го искат. Едното е държавната работа, другото е решение на ГЕРБ, която припознава Цветанов като един от важните за нея хора. Ние създадохме ГЕРБ, за да бъдем различни". Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисв по повод на оставката на зам.-председателя на партията му от парламента. Депутатите ще гласуват днес освобождаването на Цветанов от Народното събрание.

Премиерът обобщи жестоките санкции с оставките от държавните постове на водещите фигури от ГЕРБ така: „Създадохме ГЕРБ, за да бъдем различни – затова налагаме тези наказания. Има грешка, има и прошка, ще се докаже с времето дали са били виновни или не.” Борисов посочи, че цяла седмица измисленият скандал „Апартаментгейт” е бил тема №1 във всички медии.

 

Позиция на главния редактор на „Труд” Петьо Блъсков:

Излишна оставка след измислен скандал

Първото съобщение, направено в една измъкната от прахта на миналото медия, беше абсолютна манипулация по отношение на Цветан Цветанов, каза главният редактор на в. „Труд” Петьо Блъсков в интервю за „Канал 3”.

Цветанов си купил на 627 евро - това не е вярно. Сделката му е различна от останалите, сделката е замяна на апартаменти за апартамент, стока срещу стока. Извършена е на данъчна оценка на двата апартамента срещу данъчна оценка на другия апарамент. Което е абсолютно законно - обясни Блъсков - Едната стока е с 47 кв. м повече и ако разделите на 100 хил. лв. доплащане - това е цената на сделката 1084 евро на кв. м.

Репортерите на „Труд” разкриха, че всички сделки в блока са изповядани на сходни цени, а не на обявените от фирмата като пазарни. Хайде сега КПКОНПИ или който ще да отиде да провери дали фирмата и другите купувачи са си дали пари под масата, призова Блъсков.

Цветанов подаде абсолютно излишно оставка и не е виновен. Борисов беше подведен. Като лидер и премиер той реагира на реакцията на публиката, смята главният редактор на „Труд”.

Цветанов започна да обяснява, че неговата сделка е различна, но спря дотам. Когато няма достатъчно светлина, манипулацията побеждава, каза още Блъсков и попита защо в ГЕРБ няма компетентни юристи и съветници в такава ситуация.

 

Глобяват арх. Мирянова

„Златен век” е законна според ДНСК

Не са направили отвори в носеща плоча

„Сградата „Златен век” е законна, защото притежава редовно издадени книжа”, обяви шефът на ДНСК Иван Несторов. Въпреки това глоба между 30 хил. и 150 хил. лв. ще бъде наложена на архитект Весела Мирянова заради констатирани по време на последната проверка на ДНСК нарушения при изграждане на сградата в столичния кв „Лозенец”. Против нормативните правила Мирянова е представлявала почти всички участници в строителния процес едновременно. Тя е проектирала сградата чрез компанията „Артекс проект”, извършвала е строителен надзор чрез „Строй инженеринг” и самото изграждане на „небостъргача” чрез „Артекс инженеринг”. Тепърва ще бъде издадено административно-наказателно постановление за нарушението и ще бъде наложена глоба.

Проверката на ДНСК е установила и други нарушения, заради които строителството на сградата ще бъде частично спряно. Най-сериозното от тях са неизпълнени отвори в стомано-бетонна носеща плоча, чрез които е трябвало да бъде осигуряван достъп на автомобили до подземния гараж на сградата. Освен че изграждането не отговаря на строителните книжа, липсата на отвори нарушава цялостната конструкция. За това нарушение по закон „Артекс” може да бъдат глобели от 1000 до 10 000 лв. Проверката е установила още, че около „Златен век” преминаването не е безопасно заради липсата на предпазна мрежа. Освен това има и необезопасени изкопи в съседен имот, който се използва като помощен при изграждането. За тези нарушения също може да бъдат наложени финансови санкции.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на "Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"