Цените на жилищата в Европа сериозно нарастват

Пуерто Рико е №1 в света с 10,59%

6 от 10-те най-силни пазара са на Стария континент

Цените на жилищата в Европа продължават да отбелязват силен ръст, показват данни на онлайн изданието “Глобъл Пропърти Гайд”. Шест от най-силните десет пазара на имоти в света през третото тримесечие на миналата година се намират на Стария континент. Цените на жилищата са нараснали в 17 от 23-те страни, включени в изследването. България обаче не е включена в анализа.

Най-силният жилищен пазар в света е Пуерто Рико с ръст на цените от 10,59% за година. На второ място е Германия с повишение от 9,46%, следвана от Португалия със 7,92%, Словакия с 6,67% и Чили с 6,5%. В десетката попадат още Австрия, Нова Зеландия, остров Джърси, Северна Македония и Мексико.

Най-голям годишен спад на цените е регистриран в Египет (-9,58%), Пакистан (-8,13%), Катар (-7,78%), Киев, Украйна (-5,79%) и Хонконг (-5,37%).

В Европа жилищният пазар в Германия продължава да постига силен ръст благодарение на изключително ниските лихви. Средните цени на апартаментите в страната са се повишили с 9,46% за година спрямо ръст с 5,15% за предходните 12 месеца. Това е най-силният ръст на цените на жилищата в Германия от второто тримесечие на 2016 г. насам.

Жилищният пазар в Португалия продължава да расте, стимулиран от повишеното търсене и подобряването на икономиката на страната. В Словакия цените на жилищата също бързо се увеличават въпреки забавянето на икономиката.

Жилищният пазар в Япония набира скорост на фона на силното търсене в съчетание със спад на предлагането. Средните цени на съществуващите жилища в Токио са нараснали с 4,46% за 12 месеца. Цените на жилищата в САЩ също продължават да растат.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"