Шашмите с “короната”

Един отрасъл бележи ръст под карантината - на измамите по телефона и фейсбука

Война с коронавируса. Криза. Световната икономика е парализирана, фондовата борса се срива. Само един отрасъл - на телефонните и електронните измами - бележи ръст в България и други държави.

У нас още отпреди нашествието на COVID -19 браншът на крадльовците с фантазия се радва на печалби, на които би завидяла всяка просперираща компания от областта на комуналните услуги, технологиите и комуникациите. Неговите труженици от години най-редовно звънят на неволни клиенти или си пишат с тях по интернет. Съобщават им за свързани с тях важни събития, предлагат им цял набор от услуги и по този начин получават достъп до значителни парични ресурси.

Този бизнес очевидно - и в извънредното положение, в което се намираме - се радва на устойчиво развитие. Нещо повече - тези дни заетите в него се сдобиха с уникален помощник в работата си - помощник, чиято производителност надминава многократно тази на всички българи и германци, взети заедно. Знаем името му - нарича се Страх. Той произвежда силни емоции, под влияние на които хората напълно губят и без туй загубения си навик да мислят.

Леля Радка от Карнобат се бои от заразата - и не само тя. Разгеле. Обаждат u се, представят се за общинари и искат да u доставят дезинфектанти. Отваря тя вратата на дома си. Приема гостите, те обикалят стаите, сбогуват се учтиво и... ги няма вече никакви, когато домакинята открива липсите.

Дядо Георги от Бургас живее сам, дъщеря му е под карантина в друг квартал, а на него му се ще топла храна. Звънят и му предлагат социален патронаж. Първо ще го посетят за запознанство... По-нататък знаете какво го чака.

Внукът на баба Катя от Русе живее във Варна, от месеци не го е чувала, не знае как е. Вдига телефона - доктор отсреща. Внук има ли? Има и го обича. Леле. Епидемията го стигнала! Трябва му лек, внос от Англия. Ще даде ли хилядарка? Ами как! Милият той! Кашля ли? Кашля. Боже. А майка му и баща му са на гурбет в Испания. Парите по сметка? Добре... След 3 дни обаче младежът звъни. Оздравял е? Че защо? Не е лягал скоро болен.

Семейство Златеви си търси маски, за да се пази от болестта. Съпругът е таксиджия и е в риск, защото кара всеки ден болни и здрави. Хоп - фалшив магазин в мрежата му ги предлага - по 5 лева едната, в 5 цвята. Поръчват - по 2 за родителите, по 2 за децата, по 2 за баба и дядо, и за съседите, че в аптеките няма. Плащат предварително - щом е наложително - и не получават нищо.

Госпожа Петрова не вярва, че за тоя грип няма лекарства. Не може да няма! Ето ги, във фейсбука ги пише: таблетки, отвари! Ууу, доста скъпички са, вярно - но какво, като имаш спестявания, ако си идеш скоропостижно от тоя свят. Да живее търговията онлайн! - поръчва и за приятелките си! Една от тях пък u урежда час за антигрипен масаж, 300 лева на час в 3 сеанса... По-нататък ви е ясно.

Кое е общото между тия различни стоки и добрини, които мошениците предлагат в здравната криза? Че не са безплатни, да. Но има още едно нещо, което ги оскъпява и още две, които превръщат в масова практика. Едното е спекулата, която се развихря при всяка война. Второто е убеждението на днешния българин (а то важи и за други националности), че всичко в този свят се купува с пари, включително и здравето. И третото е в заблуждаващата пенсионерите политическа реклама на „безотказните“ грижи, които държавата в бедата полага за тях. Невероятно е, но е факт, че има доста български граждани - особено в трета възраст - които още не са разбрали, че и държавата е измамник.

За последното какви са доказателствата? Да вземем само едно от тях. Докато Интерпол алармира за „бум“ на шашмите с коронавируса - за милиони жертви и щети в международен мащаб - от нашия полицейски отдел за борба с тоя вид престъпление съобщават, че успешно го смаляват, с 53% от лани. Да, това не е пълна лъжа. Но истината е, че цифрите падат, понеже нашенците рядко се оплакват в МВР, че ги е преметнал някой. Знаят от опит, че полза няма. А и кварталните ги съветват да не си правят труда. Съветват ги и да внимават. Като правят поръчки да проверят не е ли мним сайтът и да потърсят отзиви за продавача. Да не плащат лековато чрез сметки зад граница. Да не отварят имейли от непознати. И да са уведомени, за проклетия бацил няма панацея. Съветват, ама кел файда. Според социолозите (доколкото и те не ни заблуждават) едва 30% от нашенците вярват на МВР - логично е останалите 70% да правят обратното на това, което им препоръчват оттам.

Както и да е. Официалните данни не от вчера се разминават с реалния размах на шарлатанството у нас. Открай време то намира от двете страни на Стара планина отлична бизнес среда. Глупостта е основната u съставка. Но има и друга, по-важна: обичайната безнаказаност за лъготенето - голямо и малко - което за едни е начин за прехрана, за други е технология на забогатяване, а за трети е придобиване на политическо влияние.

Да, стотици радетели на телефонната мафия периодично биват залавяни. Но вместо да гледат дълго след това небето на квадратчета, те получават условни присъди, пробации и по изключение 1-2 години лишаване от свобода.

Макар жестоко да се гаврят с изначалния ужас на човека от смъртта, тия с „коронните“ номера не били зли по природа. Така твърдят криминолозите. Според тях престъпното поведение не е вродено, а придобито от социалния опит, който сочи, че ползите, които би получил човек от спазването на закона, са по-малки от тия, които би получил от нарушаването му. А такъв опит в отечеството ни - бол. Тук поговорката „Който не работи, не яде“ е извадена от обръщение много преди да ни сполети световната пандемия. Можеш да работиш и да гладуваш, може и обратното. Това е. И се получава, каквото се получава - тържество на шарлатаните.

 

Положителната новина

Все пак има нещо положително в масовото производство на измами под угрозата на „короната“ по света и у нас. При стихийно нарастващата сега безработица, то осигурява работни места.

„С Божия помощ, не можем да се оплачем“ - отвръща задържан за пети път производител на ало-шашми на въпрос какви пари изкарва. А дали Бог обича телефонните измамници знае всеки, който е виждал палатите на босовете им във Ветово и Горна Оряховица.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Анна Заркова

Този уебсайт използва "бисквитки"