Шефът на комисията „Антикорупция” Пламен Георгиев пред „Труд”: Правим пълна ревизия на имуществото на Арабаджиеви

Чрез партньорските ни служби в чужбина ще установим какви имоти притежават зад граница

Инспектори от специализираната комисия „Антикорупция” са започнали пълна ревизия на имуществото на семейството и фирмите на хотелиера Ветко Арабаджиев.

„Получихме уведомление и спешно започнахме пълна проверка не само на Арабаджиев, но и на свързани с него лица – както физически, така и юридически”. Това заяви специално за „Труд” шефът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той обясни, че по случая ще бъде сформиран специален екип от спецпрокурори и инспектори от комисията, които ще се заемат със случая, за да подпомогнат разследването.

„Все още не знаем с какво имуществото разполага Арабаджиев зад граница, но имаме прекрасни взаимоотношения с партньорски организации в чужбина и няма да представлява никаква трудност да установим какви са имотите му, например във Франция”, категоричен е Георгиев. Той добави, че по-трудно, но не и невъзможно, би било да се докажат свързани лица и фирми.

Шефът на комисия „Антикорупция” обясни, че за всяко обвиняемо лице, за което бъдат сезирани, се проверява щателно. По думите му, до момента Арабаджиев не е бил проверяван и срещу него или семейството му не са получавани сигнали за нарушения, или че притежава незаконно придобито имущество.

 

Зам. главният прокурор Иван Гешев:

Открити са доказателства за измами при сделки със захар

До 100 млн. лв. може да достигне общата сума от измамната схемата за укриване на ДДС, каза заместник главният прокурор Иван Гешев.

Открити са доказателства, че само от търговията със захар от завода в Пловдив, Арабаджиеви и техни съучастници са укрили няколко десетки милиона лева от ДДС, посочи Гешев. Той потвърди информацията на „Труд”, че Ветко и Маринела в момента не са на почивка във вилата си в Сен Тропе, а се укриват и ги търси Интерпол.

Според наши източници още в петък, когато е започнала акцията на спецпрокуратурата и полицията в хотелите „Маринела” и „Марица”, Арабаджиеви са заминали в неизвестна посока, преди да бъдат обявени за издирване с Европейски заповеди за арест. Те не могат да хванат самолета, да се върнат в България и да се предадат, тъй като ще бъдат арестувани още на летището и ще последват съдебните процедури по екстрадицията им.

„Намерена е екселска таблица, в която т. нар. счетоводителки са записвали сумите от „изчистен” ДДС от сделки със захар в последните 10 години”, поясни Гешев. И добави, че разследваният период, който сега е за 8-те месеца от началото на годината, ще се разшири до преди 2008 г. Той повтори, че основната схема е била данъчните задължения да се прехвърлят на фирми на безимотни цигани или наркомани. Откритите при обиските 10 млн. лв., част от които са били в стаята на 21-годишния Вълчо, са изтеглени в брой около 20 дни преди полицейската акция от клонове в малки населени места. Парите са били събирани, за да може по-късно да бъдат изпирани.

В неделя вечер спецсъдът пусна под гаранция от 20 000 лева освен сина Вълчо, който е обвинен за пране на пари, и Ромелия Кирилова, и Елена Караянева, които са обвинени за участие в група за данъчни измами с още 3-ма души. До момента прокуратурата не съобщава кои са останалите заподозрени за ДДС измамите, нито какви мерки за неотклонение са им наложени.

И днес не бе потвърдено дали са разследвани и други членове на фамилията Арабаджиеви, както и дали обект на проверка е и придобиването на хотел „Маринела” в София. По непотвърдени данни през 2014 г. за бившия Японски хотел са били платени около 25-30 млн. евро.

 

Десетки жалби от персонала

Служители в хотелите им се оплакват, че не им плащали

Условията на труд били унизителни

Персоналът на Ветко Арабаджиев в хотелите му в „Слънчев бряг” и „Елените” масово се оплаква от условията на труд, заплащането и отношението. При постъпване на работа хотелиерът обещавал 250-500 лв. за месец в зависимост от длъжността, а удържал по 100 лв. за осигуровки и дори оставял служителите си без заплата.

„Некоректен работодател! Ужасни условия на труд. Няма да си получите заплатата!”, категорични са бивши служители.

„Това е една измамна и пирамидална структура. Едно олицетворение за това, което става в нашата държава е именно комплекс Елените. Хаос, безпорядък, незачитане на никакви човешки права, лицемерие. На върха на пирамидата стои г-н Ветко Арабаджиев, който е и собственик, така че правете си изводите”, оплакват се възмутени служители на „Виктория груп” в сайт за оценка и коментари за български работодатели. Според хотелския персонал дори били удържани по 80 лв. на човек за кафето, което пиели в почивките, а много от гостите оставали разочаровани от хигиената.

 

В сайта за издирвани

Интерпол още не пуска снимките

В раздела за издирвани българи с червена бюлетина на Интерпол и днес не се появиха снимките на Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела. Експерти обаче обясниха ,че не е задължително данните на всички търсени по света да се качват в сайта за свободен достъп, който има повече представителни функции.

Сред по-известните нашенци, които Интерпол представя и в момента в интернет, са например банкерът беглец Цветан Василев, който е в Белград, както и задържаният в Истанбул Димитър Желязков – Митьо Очите. Фигурират също фотосите на Братя Галеви, избягалият през пролетта затворник Радослав Колев и други.

 

Преди десет години

Сигнал за измами в парламента срещу хотелиера и групата му

Имало настояване за проверка на имуществото му

Още преди десет години в парламента бил постъпил сигнал да се провери Ветко Арабаджиев, тъй като имало съмнения за нечист бизнес. Сигналът бил пратен в комисията по корупция през ноември 2008 г. от сдружение „Гражданско общество-Варна“, които поставят въпроса „дали е редно човек, за когото има съмнения, че бил в измами с ДДС, да участва в държавната консултативна комисия по туризма“. Авторите настояват да бъде проверено и имуществото на Арабаджиев. “В най-скоро време ще проверим случая, като ще поискаме информация и от прокуратурата“, казва тогава шефът на комисията Бойко Великов. Повод за сигнала на варненското сдружение е, че в различни медии се появили тогава информации, че през периода 2004-2006 г. Ветко Арабаджиев бил проверяван от службите за отклоняване на 100 млн. лева ДДС.

„Труд“ се свърза с Бойко Великов. Той си спомни, че са изпратили сигнала за проверка до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Малко след това получили отговор, че проверката е възложена на прокуратурата в Бургас. „След това мандатът на парламента приключи и така не получихме отговор за резултатите от проверката“, каза Бойко Великов. Той допълни и, че авторите на сигнала не били оставили никакви контакти за обратна връзка и от комисията не могли да се свържат с тях за допълнителни данни.

От МВР казаха, че няма данни за такава разработка по онова време.

 

Бащата Вълчо (Ветко)

Разглеждайки фотоархива на „Труд” отпреди две години, попаднахме на интересни детайли от портрет на Ветко Арабаджиев, които разкриват вкуса, стила, а не на последно място и финансовото му положение. Фоторепортер на „Труд” е заснел през 2016 г., че на лявата си ръка бизнесменът носи квадратен златен часовник. Той е от една от най-старите и сравнително скъпи швейцарски марки Жерар-Перего (Girard-Perregaux). Арабаджиев носи на китката си модел Girard-Perregaux Haute Horlogerie Vintage 1945 Tourbillon Magistral, изработен от злато със сапфирено стъкло и каишка от крокодилска кожа, показва справка на „Труд”. Цената на този екземпляр като втора ръка е около 60 000 евро, а като нов е над половин милион лева или 279 690 евро. Каишката за модела в оригинал е изработена от кафява кожа, но Ветко Арабаджиев я е сменил с черна. Освен изумително скъпия часовник на Ветко, на снимката се вижда и ръкавела на ризата му, който също е доста любопитен. Той представлява череп с кръстосани кости от типа „Веселия Родъжър”, изобразяван на пиратските знамена. Най-вероятно е изработен от платина, или от бяло злато.

 

Синът Вълчо

Вълчо Арабаджиев-Син бе освободен от ареста, но засега няма да може да кара фамилното „Бентли”, което е задържано заедно с „Ролс Ройс”-а и още 4 скъпи лимузини.

Късно вечерта в неделя след 5 часа заседание при закрити врата спецсъдът пусна от ареста Вълчо Арабаджиев срещу 20 000 лева гаранция.

Съдия Вилислава Ангелова се мотивира, че нямало опасност младежът, който е обвинен за пране на пари, да се укрие или да извърши други престъпления.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"