100 лева допълнителна стипендия за бъдещи хидроинженери

Освободиха от такса българските студенти от чужбина

Студентите, влезли с високи резултати от матурите и избрали да учат за хидроинженери, ще получават 100 лева като допълнителна месечна стипендия. Това реши Министерски съвет, след като прие промени, свързани с висшето образование. Право на средствата при същите условия ще имат и студентите по още 11 направления, за които са очаква недостиг на пазара на труда.

Всъщност стипендия ще се отпуска на студенти, които са сред първите 10% с най-високи оценки на изпита по БЕЛ за страната, а на втория ДЗИ резултатите им са над средните за страната. Стипендия ще получават и тези, които са имали над средния за страната успех по БЕЛ и са сред 30-те % с най-високи резултати на втори ДЗИ по „Математика“, „Физика и астрономия“ или „Химия и опазване на околната среда“.

Целта е да се мотивират добрите ученици да влязат в професионални направления с особена значимост за развитието на страната.

Освен за защитената специалност „Хидростроителство“ от направление архитектура, стипендиите ще важат за студентите по направленията педагогика, педагогика на обучението, машинно инженерство, електротехника, енергетика, транспорт, материали и материалознание, проучване и добив на полезни изкопаеми, металургия, химични технологии и общо инженерство.

МС реши още да бъдат освободени от такси за обучение новоприетите студенти от българската диаспора в Албания, Косово, Молдова, Северна Македония, Украйна и Сърбия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"