43-ма двупартийци сред учредителите на „Воля“

Закононарушителите няма да носят наказателна отговорност поради изтекла давност

Не са установени всички фалшиви декларации

43-ма от всички 581 учредители на втората партия на Веселин Марешки „Либерален алианс“, прекръстена на „Воля“, са членували и в първата му партия „Национално движение за свобода и демокрация“, което е грубо нарушение на Закона за политическите партии. Това е установила проверка на Софийската градска прокуратура (СГП), съобщи пред „Труд“ говорителят й Зорница Таскова.

Проверката започна по сигнал на ЦИК след запитване на вестника. Разследване на „Труд“ преди последните парламентарни избори извади наяве фалшификациите, които е потвърдило и държавното обвинение.

Сред 43-мата, собственоръчно попълнили и подписали декларации, че не членуват в друга партия, учредявайки „Либерален алианс“ („Воля“), са майката на Марешки Веска, сестра му Нина, баща му Найден (вече покойник), съпругата му Светлана, както и настоящият председател на парламентарната група на „Воля“ Гергана Стефанова и депутатите Пламен Христов и Теменуга Върбанова – и тримата преди това основни мениджъри на фармацевтичния му бизнес.

Всички те обаче няма да бъдат обвинени в документно престъпление, защото оттогава са минали близо 10 години. „Доколкото декларациите за индивидуално членство са изготвени през 2007 г., към дата на извършваната от СГП проверка - месец април 2017 г., е изтекла предвидената в закона абсолютна давност за наказателно преследване за престъпление по чл. 313 ал.1 от НК“, обясни прокурор Таскова.

Освен 43-мата двупартийци, „Труд“ установи още над 40 явни фалшификации - с напълно еднакви почерци, а в някои случаи и подписи, са попълнени декларациите на различни хора, от името на един и същи човек са подадени две декларации с различни почерци и т.н. Въпреки това според прокуратурата „Воля“ все пак имала минималните по закон 500 легитимни учредители.

 

С решение на СГС

Закриват първата партия на Марешки

Както „Труд“ писа вчера, разследването на вестника предизвика разпускане на първата партия на Марешки НДСД, постановено от СГС на 17 октомври. Това още не е факт, защото Марешки обжалва. Адвокатите му твърдят, че формацията вече била прекратена, след като през 2008 г. съдът отказва да я пререгистрира. Затова трябвало да бъде служебно заличена, а не разпусната. Съдия Валерия Братоева обаче постановява разпускане за това, че партията повече от пет години не е участвала в никакви избори и не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния й орган повече от два последователни пъти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ясен Люцканов

Този уебсайт използва "бисквитки"