5G мрежата е опасна колкото кафето

Нормите за лъчения у нас са едни от най-стриктните

През 2020 г. големите градове ще ползват технология от пето поколение

Международната организация за изследване на рака е поставила радиочестотните електромагнитни полета в една група с кафето и растението Алое вера, заради ограничените доказателства на базата на проучвания при хора и опитни животни, че те са канцерогенни. Това обясни онкологът доц. д-р Наталия Чилингирова във връзка с притесненията от въвеждането на 5G технологията. Тя допълни, че повечето хора се питат дали електромагнитни полета ще причинят рак, а не дали кофеинът ще го направи, въпреки че са поставени в една група като ефекти. Според нея на мобилните телефони и мрежите се приписва много по-голяма вина, отколкото те всъщност имат.

Митовете, че технологията от пето поколение е опасна за здравето, не спират, както в чужбина, така и у нас. Около това мнение се обединиха държавата, бизнесът и лекарите на конференцията “5G: интелигентна трансформация и растеж”. Дори в министерството на здравеопазването са получавали десетки запитвания дали 5G е опасно за хората, как ще измерват лъчението от базовите станции, кой и колко често ще извършва замерването. Експертите от министерството са категорични, че ще продължават да дават данни на хората по темата, за да няма дезинформация.

От страна на бизнеса телекомите искат по-лек строителен режим за базовите станции, тъй като в момента разрешителното за изграждането им по закон се води трета категория, като тя е приравнена като тежест към изграждането на един ВЕЦ. Процедурата може да продължи с месеци. “Режимът трябва да бъде облекчен, но всички норми за електромагнитни излъчвания трябва да се спазват”, коментира министърът на транспорта Росен Желязков. По думите му нормите за лъчения у нас са едни от най-стриктните в Европа и сме на второ място след Италия по изисквания за електромагнитно излъчване. Друго, което бизнесът поиска от държавните институции и им бе обещано, е намаляване на таксите за честотите, което вече е съгласувано и скоро ще бъде гласувано от правителството. “През 2020 г. големите градове в България ще имат мрежа от пето поколение”, обеща министърът.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров заяви, че през юни 2020 г. ще бъдат пуснати търговете за новата мрежа от пето поколение. “Оборудването за 5G струва близо четири пъти повече от сегашните технологии”, заяви Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на “Виваком”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"