61% от фирмите оцеляват в кризата

Закриват 6 на сто от компаниите у нас до края на годината

Бизнесът иска допълни мерки за помощ

Близо 61% от фирмите в България ще оцелеят в кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса. Те обаче няма да могат да се върнат на нивата преди нея. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата през периода 23 - 27 април, в което участваха над 200 компании, браншови организации и регионални палати.

Един от изводите в него е, че размерът на щетите, нанесени от пандемията и ограничителните мерки, които последваха, започват да се виждат все по-ясно.

6 на сто от анкетираните са заявили, че ще закрият компанията си до края на годината. Други 3% ще запазят дейност, но само, за да ползват помощта от държавата, сочат резултатите.

Най-големи оптимисти са 14 на сто от компаниите, които очакват не само да се справят, но и да си върнат показателите преди кризата, и други 4%, които прогнозират да спечелят от нея.

Бизнесът не е единодушен и в оценката си за икономическите мерки, предложени от правителството. За 40% от участвалите в анкетата са нужни допълнителни схеми. Според 25% мерките са балансирани на фона на възможностите на бюджета и икономиката на страната ни. Около 20% смятат, че те са прекомерни или ги определят като напразно разходвани средства, без реален ефект върху бизнеса. Част от компаниите считат, че мерките са закъснели и са представени постфактум.

Като най-полезна за бизнеса се оказва схемата за необезпечени кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия до 300 000 лв. - според 34% от запитаните. Безлихвените кредити за хора в неплатен отпуск и самоосигуряващите се също са определени като важни. Според някои фирми при част от схемите лихвите до 10% са прекалено високи, а достъпът до средствата е изключително сложен.

Бизнесът настоява ЕС да гарантира придвижването на стоки, суровини и капитали, както и поетапно да се облекчават ограничителните мерки.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"