Андрешко имал събрат в Трекляно

Треклянецът Велин Гъжин на 100% е събрат на героя Андрешко от едноименния разказ на Елин Пелин, обяви местният краевед, бивш военен и ватман Георги Младенов /79Г/.

Историята, която бай Георги описал в разказ и вече излязъл в пенсионерско издание, е от 20-те години на миналия век. Гъжин карал хора и багаж с кабриолета си - от Кюстендил, от Перник и Земен до с.Трекляно. Една вечер качил от Земен солиден господин. Обръщението на Гъжин към познати и непознати било "синке". Докато пътували, го пипатал - "Ти, синке - какъв си, грамотен ли си?. Разбрал, че е съдия изпълнител и отива в Трекляно да секвестира гъдулката /кеменето/ и каквато намери покъщнина на треклянеца Секо Дойчинов заради негови дългове към банка в столицата.

Треклянският Андрешко - Велин Гъжин, решил да действа. Предложил на съдията да се отбият в крайпътния хан на Стоян Раянски - да пият по ракия и да хапнат нещо. Още не отпили от питието, Велин излязъл да нагледа и нахрани конете пред кръчмата. Качил се на капрата и с все сила подкарал към Трекляно - да предупреди Секо Дойчинов да скрие гъдулката си. "Че той сиромахът ще остане без инструмент е ще гладува и той и децата му, а народът в Трекляно ще остане без веселба и свирач, ако секвестират кеменето му", разсъждавал Гъжин. И т.н. - разказва с вълнение за "приключението по Елин Пелин" в Треклянско краеведът Младенов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Кирил Фалин

Този уебсайт използва "бисквитки"