Трети сме в Евросъюза по ръст на продажбите на нови автомобили

Продажбите на нови автомобили, реализирани на българския пазар, бележат 62% ръст през декември миналата година и подреждат страната ни трета в Европейския съюз. Само холандците и кипърците бият рекорда на нашенците. Това показват данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА).

В дните преди Коледа у нас са продадени 3141 нови автомобила, което е с 62,6% повече, спрямо декември 2014-а година и с 30 на сто повече спрямо ноември 2015-а година. Статистиката на асоциацията обаче е спорна, защото няма данни каква част от тези коли, купени у нас, ще бъдат реекспортирани от страната или ще се ползват от българите.

През цялата изминала година у нас са регистрирани общо 23 500 нови коли или с 15,4 на сто повече спрямо 2014 г. Тенденцията за увеличение на продажбите на нови автомобили в целия ЕС продължава 28-ми пореден месец. Само в рамките на декември в Европа са регистрирани 1 109 927 нови автомобила, което е месечен ръст в размер на 16,6%. През изминалата година на територията на ЕС са продадени общо 13 713 526 нови коли, което е годишен ръст от 9,3%.

Най-висок годишен растеж е отчетен в Ирландия – 29,8% и Испания – 20,9%. По този показател страната ни се нарежда на 10-то място.

От асоциацията отчетоха, че най-предпочитана марка автомобили на Стария континент остава „Фолксваген“ въпреки огромния скандал с фалшивите тестове на отделните вредни газови емисии от нейните дизелови автомобил.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Александра Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"