Обвиниха бандита Пелов за двойния разстрел в Ботевград (обзор)

Рецидивистът Владимир Пелов ще отговаря за двойния разстрел на братя в центъра на Ботевград. Вчера от Софийската окръжна прокуратура му повдигнаха обвинение за кръвопролитието.

Братята Марко Найденов и Цветан Петров-Скинара издъхнаха от куршуми в петък около 20 ч, след като били повикани по телефона на среща. Според разследващи обадил им се местен бизнесмен, който държи заведение в Ботевград. Една от версиите е, че той наел Пелов за килър, но така или иначе поръчителят досега не е разкрит. Единият от двамата братя бил покосен от изстрелите на място, а другият - докато се опитвал да избяга. Смъртта им вдигна на бунт ромската махала в Ботевград, където те живеели.

Пелов е бил с мярка за неотклонение „домашен арест“ по дело за грабеж на златарско ателие и стрелба по полицай. За тези деяния той е осъден на 25 г. на две инстанции. Делото е обявено за решаване от септември м.г. от Върховния касационен съд. Той бил пуснат на свободата през 2013 г. заради глакуома, която увредила зрението на лявото му око. Пелов останал вкъщи, въпреки че състав на Софийския апелативен съд през март м.г. му потвърди 25-годишната му присъда.
Вчера до редакционното приключване на броя от Министерството на правосъдието не отговориха дали Пелов е бил закопчан с електронна гривна, която проследява дали спазва забраната да излиза от жилището си. По закон за контрола на домашните арестанти се грижи единствено МВР.

Очаква се днес прокуратурата да поиска постоянния арест на Пелов от Софийския окръжен съд.

Преди години Пелов лежа 11 години и половина в затвора и за убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов през 1997 г. Наказанието му по това дело беше 20 г. затвор, но заради доброто си поведение той бе пуснат предсрочно. Тогава зад решетките Пелов бе приет да следва екология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След пускането му предсрочно през 2011 г. извърши грабежа от златарския магазин и стрелбата по полицая, за които сега е подсъдим.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стоян Нешев

Този уебсайт използва "бисквитки"