Как са се развили във времето моделите на adidas?

Adidas е може би най-култовият и популярен бранд обувки в света. Стартирал преди век в Германия, той има зад гърба си повече от интересна история. Днес продължава да въвежда модни тенденции и да създава чифтове, които впечатляват с визия, технологични подобрения, удобство. Казват, че новото е добре забравено старо, но при adidas линиите следват традиция през времето и никога на са били отживелица. Супер обичани и носени и днес, познатата им визия крие актуални съвременни подобрения за още комфорт. Какво се случва с най-иконичните модели през времето и как изобщо започва всичко? Разказваме веднага.

Всичко започва в пералното на мама в Бавария

Времето е някъде в началото на XX в. Мястото - малкият град Херцогенаурах в Бавария, Германия. Някъде напред във времето, той ще стане известен като мястото, където преди да започнат разговор, хората поглеждат надолу, за да видят с какво е обут събеседникът им. Но затова - след малко. В пералното помещение на майка си, Адолф "Ади" Даслер, поставя началото на една епична история, която днес почти всеки по света познава. Заедно с по-големия си брат Рудолф "Руди" Даслер, започват да правят обувки. Докато Ади е занаятчията, който обича да твори, брат му е този с по-голяма дарба на търговец. Дори честото спиране на тока не успява да ги откаже от мисията им - да правят обувки. Компанията им се казва Gebrüder Dassler Schuhfabrik и е регистрирана през 1924 г. Бизнесът скоро се разраства и братята отварят свое производство. Създават обувки за атлети, като първият им успех идва със златния медал, който бегачката Лина Радке печели в Амстердам през 1928 г., обута с техни маратонки. За да подобрят продукта, който предлагат, братята непрестанно събират отзиви от спортисти. Големият успех идва, когато през 1936 г. американската звезда в леката атлетика Джеси Оуенс печели на Олимпийските игри в Берлин четири златни медала, обута с изпратени ѝ от Ади обувки.

Разривът, довел до създаването на Adidas и Puma

Никой не знае какво точно скарва двамата братя, но през 1948 г. всеки поема по своя път. На историята е посветен дори филм - "Дуелът на братята: Историята на Адидас и Пума" от 2016 г. Рудолф поставя началото на Puma, а Ади продължава с кръстената на него Adidas. "Adi Dassler adidas Sportschuhfabrik" отваря врати на 18 август 1949 г., като същата година е регистрирано прочутото лого с трите ивици. Историята разказва, че разривът между братята се отразява на целия град, като го разделя на два лагера. Враждата продължава дълго, докато Франк Даслер - внукът на Рудолф не решава, че е крайно време да зарови томахавката. Приема работа като главен юрисконсулт на Adidas Group и стопля семейните отношения. През 1978 г. Ади Даслер си отива, а с него и цяла ера на отдаденост и труд. С години той разговаря със спортисти от всякакви направления в стремежа си да създава наистина качествени обувки, които са много повече от добра визия и маркетинг. През 1989 г. компанията става публична, преминава през редица смени в управлението и сътрудничества и дори почти фалира. 1995 г. излиза на борсата с нов слоган "Иновациите никога не спят". През годините е притежавала Salomon и Reebok и си партнира с имена като модния дизайнер Yohji Yamamoto, Стела Маккартни, Кание Уест, Gucci. Днес, е истинска легенда.

Изпреварва времето и конкуренцията

Създадената за ледени и снежни терени Adidas Samba дава сцепление и стабилност и е предпочитана от футболистите до днес за бързина и пъргавина, но и е са любим уличен стил. Вида в който ги познаваме днес, моделът получава през 1972 г. Има външна подметка с тризонор птофил, мека подплата на глезена и петата, която пази задната част на стъпалото плюс обла предна част за отлично управление на футболната топла. Започва да се прави от телешка кожа, а подметката става цветна. 2014 г. излиза SAMBA Super Battle Pack - лимитирана серия във впечатляващи дизайни.  Днес обувки adidas Samba продължават да разказват история, с нови технологични подобрения, за още повече комфорт, скрит под лек ъпгрейд на любимата визия. Обратно назад във времето, 50-те години на сцената излизат и знаковите анцузи на марката, които легендарният Франц Бекенбауер популяризира неимоверно. 1954 г. германският национален отбор по футбол бие Унгария с футболни обувки на марката. 60-те пък, е времето на Azteca Gold - първата специализирана обувка за бягане, разработена за Олимпийските игри в Мексико. Десетилетие по-късно, марката разработва официалната топка за Световното първенство по футбол през 1970 г., с което поставя началото на партньорство, продължаващо и днес. Това е времето и на създаването на легендата adidas Superstar, тенис кецовете кръстени на Стан Смит и Adilette - най-популярните чехли и до днес в света. Следват Nite Jogger създаден за бягане по тъмно, намерил свое продължение и днес в светещите модели Boost през 2019 г. Все повече спортисти от различни дисциплини избират обувки на марката.

Още знакови модели популярни и днес

Adidas Superstar дебютират на баскетболното игрище през 1970 г. и веднага печели професионалните баскетболисти, наред с хора от всякаква възраст и професии. И днес можете да ги видите навсякъде по света. Искате чифт от тях? Купи adidas Superstar на PRM и се обуйте с легенда, която никога няма да остарее и да потъне в забвение. За Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен, компанията представя ново лого, напомнящо на детелина. Днес трилистникът символизира лайфстайл и ърбън модата на компанията под името adidas Originals. 1983 г. принадлежи на adidas Copa Mundial, които се превръщат в едни от най-популярните футболни обувки, носени и днес. През 1984 г. марката слага чип в обувките си Micropacer, който трябва да следи спортните представяния. Torsion ZX8000 предлага на бегачите още гъвкавост и естествено движение на глезена. 1986 г. пък, Run DMC посвещават на обувките песен. Хип хоп ритмите на "My adidas" вдъхновяват още повече фенове на марката и поставят началото на едно ползотворно сътрудничество. Изкуството и спорта намират общ път. Баскетболните обувки Adidas Superstar, Allround и Hercules се превъръщат в икона на 80-те и вдъхновяват по-късни модели като adidas NMD. NMD е съкращение от "номад" и крие омекотен комфорт за творците в движение. Най-важното футболно първенство в историята на България, това през 1994 г., е звездният миг за футболните Predator Cup.

Adidas в 21 век

През 2000 г. Дейвид Бекъм получава свой персонализиран модел Predator Precision SG. Класическите маратонки за бягане Supernova Cushion M пък, днес са във възход, повлияни от завръщането на модата с масивни обувки. Любимата на бегачите връщаща енергията междинна подметка Boost е създадена преди малко повече от 10 години, наред с иновацията Futurecraft 4D за още повече омекотяване. Сред новите модели на марката са adidas TERREX, представени през 2011 г. Обувките са специално създадени за ходене и бягане и са идеален избор за тези, които обожават движението на открито. Предназначени за всякакъв терен, те са с масивна подметка за стабилност и опора и A4X Gore-Tex. Леки и удобни, те са с омекотяване и връщане на удара и са подходящи както за горските пътеки, така и за града. Adidas Terrex на PRM очаква да откриете любимите си чифтове. През годините, брандът с трилистника и трите ленти не спира да създава страхотни модели, вдъхновяващи спортни постижения и любимо модно изкушение на хората от цял свят. Едно е сигурно – в гардероба ви няма как да има достатъчно модели на марката. Различни и създадени да предложат на всеки точно това, което му е нужно, те са истински добро попълнение към ежедневния аутфит на всеки. Обуйте се с истинска легенда!

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"