С писмо до Касабов Своге иска в професионалния футбол

Ръководството на третодивизионния "Спортист" (Своге) излезе с открито писмо, адресирано до президента на БФС Михаил Касабов. Желанието на тима от родния град на Христо Йовов е да намери място в професионалния футбол от новия сезон. Причината е, че във вторник Изпълкома към футболния съюз обяви преждевременен край на Трета лига и областните групи, а временното класиране е и крайно. "Спорист" остана на 3-о място, на 5 точки от лидера "Миньор", но и оставащи 14 кръга в Югозападната лига.

Съобщението:

Уважаеми господа,

Ръководството на ФК „Спортист-2009“ Своге би желало да изрази принципната си позиция по отношение взетото от Изпълнителният комитет на БФС решение от 21.04.2020 г за прекратяване на първенствата в Трета лига и насрочването на бараж между отборите намиращи се на първо и второ място във временното класиране на Югозападната Трета лига.

През годината ФК „Спортист-2009“ Своге развива успешно футболния клуб и инвестира не малко средства в представителен отбор и ДЮШ. Желанието на ръководството бе отборът да се пребори за участие в професионалния футбол от следващия сезон по спортно-технически път. В тази връзка ние сглобихме боеспособен тим, който към момента се намира на 3-то място в класирането. Смятаме, че сме напълно конкурентни на отборите на Миньор Перник и Септември Симитли, които заемат първите две места в подреждането и това личи от постигнатите резултати.

През зимната пауза инвестирахме и подобрихме отбора и това доведе до две последователни победи срещу Сливнишки герой като гост и срещу лидера Миньор Перник в Своге преди първенството да бъде прекъснато. Смеем да твърдим, че направихме отбор, който може да се пребори за първото място в групата. Дълбоко сме разочаровани, че извънредната ситуация в България и спирането на първенството сложи прът в колелата на нашите планове.

Искаме да заявим, че ние сме амбициозни хора и искаме да развиваме футбола в региона на град Своге. Поддържаме формации във всички възрастови групи на нашата детско-юношеска школа. Също така разполагаме с база, която отговаря на критериите за мачове в професионалния футбол.

С настоящата позиция бихме желали да декларираме нашата готовност ФК Спортист 2009 Своге да играе във Втора лига през следващия сезон. Клубът е финансово обезпечен и имаме амбиции да се развиваме в професионалния футбол. Също така сме готови, ако БФС прецени, да се включим в евентуални баражи за попълване на състава на Втора лига.

Уважаеми господа, ние разбираме желанието ви да намерите най-правилно решение за развитието на българския футбол в ситуация на пандемия, когато здравето на хората е най-важно. Ясно е, че с приоритет са първенствата при професионалистите и това е разбираемо. Трябва да знаете обаче, че в Трета лига има клубове, които също имат амбиции и са си поставили високи цели. Смеем да твърдим, че Спортист Своге е финансово обезпечен клуб, който може да бъде конкурентноспособен във Втора лига.

Надяваме се писмото ни да бъде взето под внимание при следващи обсъждания на съставите и форматите на групите във футболното първенство на България.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"