Търсят мозъка на операцията "Катар-домакин на Мондиала" с международна заповед за арест

Парижки съдия издаде международна заповед за арест на Мохамед Бин Хамам, заподозрян в корупция при предоставянето на домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г. на Катар. Местоположението му все още не е известно. Заповедта за арест е издадена на 22 юни след няколко призовки, на които Бин Хамам не отговорил, обяви авторитетният френски вестник L'Equipe.
Френските власти смятат Бин Хамам за мозъка зад шокиращата победа на Катар през 2010 г., когато държавата получи Световното първенство през 2022 г. 

Разследването срещу него се стреми да установи ролята му в случая с таитянеца Рейналд Темарии, бивш президент на Футболната конфедерация на Океания, който беше отстранен от ФИФА на 17 ноември 2010 г. за нарушаване на Етичния кодекс. Футболната конфедерация на Океания трябваше да назначи заместник на Темарии, което щеше да даде гласа на Съединените американски щати, основният опонент на Катар по това време. Чрез обжалване Темарии лиши Футболната конфедерация на Океания от представител по време на гласуването, като по този начин загуби един глас в полза на САЩ.

На 2 декември 2010 г. Катар спечели домакинството на Световното първенство през 2022 г. над фаворита за организирането му. 

Темарии призна, че е получил луксозен часовник след среща с емира на Катар през 2010 г., но твърди, че го е хвърлил в Тихия океан от угризения на съвестта.

Бин Хамам беше президент на Азиатската футболна конфедерация и се кандидатира за президент на ФИФА през 2011 г. Той  получи доживотна забрана от дейности, свързани с ФИФА през 2012 г., след като беше обвинен в купуване на гласове в президентската надпревара на организацията.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"