WWF прикривал зверствата в Африка

В европейската централа на Световния фонд от години знаели за убийствата и изнасилванията, извършвани от неговите наемници

Убийства, изнасилвания и побоища са извършвали членове на паравоенни формирования, на които Световният фонд за дивата природа (WWF) е плащал, за да пазят защитени територии в Азия и Африка. Доказателства за това публикува американският сайт Buzzfeednews.com, където тази седмица започна да излиза поредицата на журналистите Том Уорън и Кейти Бейкър - „Тайната война нa WWF”. Двамата са провели своето разследване в продължение на няколко години в Непал Индия, Камерун, Централноафриканска република, Демократична република Конго. Събрани са хиляди документи и са интервюирани над 100 души. На сайта на Buzzfeednews.com са публикувани три части относно вредата, която нанася маскираният зад природозащитна кауза WWF – организация, действаща и в България. Вчера „Труд“ публикува втората част от поредицата си на базата на разкритията, направени американския новинарски сайт - как Световният фонд за дивата природа плаща на армии в Африка и работи в угода на авторитарни режими на Черния континент. Днес четете как ръководството на WWF е било напълно наясно за зверствата в Африка и Азия, извършвани от неговите наемници.

Ръководството на Световния фонд за дивата природа (WWF) е знаело за издевателствата, които неговите наемници извършват над местното население в Азия и Африка.

В разследването си Buzzfeednews.com доказва, че още през 2015 година европейската централа на WWF е уведомена как паравоенните, които фондът обучава и на които плаща да пазят защитени територии в Азия и Африка, убиват, изнасилват, палят и грабят. Централата е запозната с доклад, в който има категорични доказателства за тежки нарушения на човешките права, но мерки не са предприети.

В позиция до Buzzfeednews.com от Световния фонд заявяват, че е сега е започнала „независима вътрешна проверка“ заради данните от журналистическото разследване, публикувано тази седмица.

„Осъзнаваме важността на разкритията и отговорността, която носим. Затова трябва проверим тези обвинения“, пише в позицията на WWF до американската медия, но няма и дума за това, че още преди 4 години във Фонда са знаели за зверствата.

Докладът

През 2015 година WWF наемат независим екип от експерти, който да провери сигналите за престъпленията, извършвани от наемниците на „екологичната“ организация в Камерун. „Докладът така и не става публичен, а препоръките от него са бързо забравени“, твърди Диел Мочире Муенге – експерт по местното население в Африка и ръководител на експертната група.

Причината за укриването на документа е в неговите заключения: „местните, живеещи около защитени територии, са жертва на потъпкване на човешките права от екопазачите, които имат техническа, логистична и финансова подкрепа от WWF. Наемниците осъществяват организирани нападения над близките села – палят къщи и пребиват хората”.

Преди 4 години Муенге прекарал 18 дни в Камерун и се срещнал с много камерунци, живеещи край Национален парк Лобеке, пазен от наемниците. Селяните засипали експерта с разкази за терора, на който са подложени.

Разкритията, направени от жителите край Лобеке, са много и ужасяващи. Историята на Монгу и Джанин бе спомената в предишната част, но в тази е разказана подробно.

Семейството живее в близост до защитена територия в Камерун. През 2017 година Монгу и Джанин, заедно с 11-годишния им син, са нападнати от наемниците на WWF, защото берат манго. Те са накарани да легнат на земята и са смазани от бой с дръжки на мачете.

През 2018 година, благодарение на неправителствена организация за защита правата на хората в Африка, Монгу и Джанин успяват да изпратят официално оплакване до WWF. До днес чакат отговор.

Въпреки че от WWF отказват да коментират твърденията на Мочире Муенге, през януари тази година един от най-високопоставените служители на Фонда, Доминик О‘Нийл, е направил извънредно посещение в Камерун. Той заявил, че е имало проблеми, „но вече сме се справили с тях“.

Но има и десетки свидетелски показания извън доклада на Муенге, които показва, че въпросните проблеми са налице много отдавна и изобщо не са решени.

През 2012 година американската изследователка Сара Стрейдър проучва парк Лобеке. Пред Buzfeednews.com тя показва дневника си, в който е записала следната случка: видяла, как наемниците на WWF изхвърлят човек от джипа си. След това слизат и започват да го бият жестоко, докато той се гърчи на земята и крещи за помощ.

Изумена, тя подала сигнал в полево звено на парка, който се управлява съвместно от WWF и камерунското екоминистерство. Служителят й казал: „Мъченията и побоищата са нещо нормално тук. Така се борим с бракониерите“.

„Представителите на WWF са там и пред тях ми се казва, че мъченията са нещо нормално“, възмущава се американката.

Още свидетелства

В още един доклад, с който Buzzfeednews.com разполага, са описани тежките престъпления на наемниците на територията на Демократична република Конго.

През месец май 2018 година WWF получава този доклад, изготвен от правозащитната фондация Rainforest. В него има доказателства как паравоенните изнасилват и убиват хора от местната общност на територията на Национален парк Салонга.

През август 2015 година наемниците убили човек, само защото ловял риба, за да нахрани семейството си. Мъжът, нарочен за бракониер, първо е пребит. След това е завлечен в родното му село, където мъченията продължават публично. Накрая рибарят е убит пред очите своите съселяни, които също се изхранват с риболов.

В доклада на Rainforest има още шокиращи данни как наемниците на WWF се разправят с всеки местен, дръзнал да търси прехрана в Салонга. Отново през 2015 година четири жени били хванати да ловят риба – те са бити и след това изнасилени от паравоенните. Пред Buzzfeednews.com техният адвокат Айме Елема обяснява, че и четирите жени са били подложени на невиждано унижение, от което никога няма да се съвземат.

Писмо

Най-голямата неправителствена организация за защита на правата на местното население в Камерун - Survival International тази седмица публикува отворено писмо, в което подкрепя разследването на Buzzfeednews.com и обвинява WWF, че от години прикрива случаи на човешки тормоз в страните от третия свят.

„Медията разобличава огромния ужас на убийства, масови изнасилвания и покриване на факти. Тяхната разработка показва отново, че WWF не могат да се справят със зверствата, които служителите им извършват. От години се знае, че паравоенните сили, които организацията подкрепя, убиват, изнасилват и измъчват, а резултатът е един и същ – безсмислени обещания, че ще вземат мерки, а след това продължават по същия начин“, пишат от Survival International.

*В следващия брой четете как WWF лъже Европейския съюз да спонсорира създаването нов Национален парк в Демократична република Конго.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"