Френската полиция не е задържала издирван джихадист, планирал атаки в България и Париж Името и външният вид на арестувания са различни от тези на търсения терорист

100-тният тото милионер разбрал за печалбата с 4 дни закъснение От 25 години играел със система при големи джакпоти

Полицаи се обясняват защо обгазиха колеги Вятърът духал от неправилна страна

Нинова: Като лидер на ПЕС, Станишев трудно ще може да защитава националните интереси в Европарламента

Музата на Мария Грация Кюри е дъщеря й

Банките събраха от такси 1,25 млрд. лв. Печалбата на трезорите достигна рекорден размер

Дават повече отпуски и бонуси на варненските учители

Националите: Слушаме Хубчев и бием в квалификациите

Протестиращи студенти блокираха движението в центъра на Белград и сградата на полицията

Стрелецът от Утрехт бил фокусиран върху определен човек

Пожар затруднява движението по пътя София – Варна Горят на сухи треви, храсти и дървета близо до пътното платно

Полицията не вижда гаф при инцидента с лютивия спрей

10 пожара регистрирани на територията на ЮЗДП само за ден

Путин: Русия ще свали ответните санкции, ако ЕС отмени ограниченията в областта на селското стопанство

Арестуваха 16-годишен криминално проявен, отмъкнал телефона на жена на столична спирка Младежът е извършител на още две идентични посегателства в София

С измама WWF получава € 1 милион от ЕС Брюксел вкаран в сценарий за обезлюдяването на 17 села в Конго

Леонардо ди Каприо финансира WWF с милиони щатски долари за спасяването на тигрите в Непал

Убийства, изнасилвания и побоища са извършвали членове на паравоенни формирования, на които Световният фонд за дивата природа (WWF) е плащал, за да пазят защитени територии в Азия и Африка. Доказателства за това публикува американският сайт Buzzfeednews.com, където миналата седмица започна да излиза поредицата на журналистите Том Уорън и Кейти Бейкър – „Тайната война нa WWF”. Двамата са провели своето разследване в продължение на няколко години в Непал, Индия, Камерун, Централноафриканска република, Демократична република Конго. Събрани са хиляди документи и са интервюирани над 100 души. На сайта на Buzzfeednews.com са публикувани няколко части относно вредата, която нанася маскираният зад природозащитна кауза WWF – организация, действаща и в България. В събота „Труд“ публикува третата част от поредицата си на базата на разкритията, направени от американския новинарски сайт – как ръководството на WWF е било напълно наясно за зверствата в Африка и Азия, извършвани от неговите наемници. Днес четете как Световният фонд лъже Европейския съюз, за да получи 1 милион евро.

С измама Световният фонд за дивата природа (WWF) получил 1 милион евро от Европейския съюз през 2016 година, разкрива Buzzfeednews.com. Финансирането е за създаване на нов Национален парк „Месок Джа“ в Демократична република Конго. В документацията, с която WWF кандидатствал за средствата, е записано, че почти всички жители в района искат обявяването на местността за защитена територия. Но се оказва, че това е абсолютна лъжа – много от хората били против.

Лъжата на „еколозите“

Журналистите на американската медия – Том Уорън и Кейти Бейкър, се сдобили с документацията, която WWF е подала за финансирането в Брюксел след официално запитване до европейската администрация. Става въпрос за проект, в който е описано защо Месок Джа трябва да стане защитена територия. Там удобно е пропуснато, че много от селяните в района се страхуват от такова развитие на нещата. Те заявяват, че ако бъде създаден нов Национален парк, ще бъдат изселени извън него. Ще трябва да изоставят домовете си и няма да могат да стъпят там, тъй като ще бъдат преследвани от наемниците на Фонда. Паравоенните пребиват, изнасилват и убиват всеки, дръзнал да търси прехраната си в защитените територии под контрола на WWF в Африка и Азия.

Въоръжен наемник на WWF патрулира в защитена територия в Конго. Снимка: Майк Голдуотър/Buzzfeednews.com

Организацията прилага практиката, по която действа във всички по-слабо развити държави – свързва се с официалните власти на Демократична република Конго и започва да ги убеждава колко е важно да има нова защитена територия. В случая с Месок Джа аргументите са, че районът е пълен с бракониери, които избиват безнаказано редки видове. Още от 2010 година Световният фонд движи плана си за Месок Джа, но нещата вървят много бавно. През 2016-а WWF изпраща екипи „на терен“. Задачата на тази мисия, на стойност 86 000 евро, е представителите на Фонда да проучат нагласите на местните. Причината е, че за еврофинансирането има условие – Брюксел иска повече информация за нагласите на общностите в района относно идеята за нов Национален парк.

В доклада на експерта Сам Каса, с който американската медия разполага, е записано че някои от селяните одобряват проекта, тъй като щял да намали поне малко огромната безработица сред местните. Но мнозинството са категорично „против“, защото са наясно, че ще бъдат тероризирани от наемниците на WWF.

След като получава информацията от консултанта Каса, Световният фонд предоставя данните на Брюксел, но нарочно пропуска мненията срещу парка.

„Местните общности искат да има нова защитена територия“, пишат от WWF до ЕС, което е лъжа.

В отговор на въпросите на Buzzfeednews.com относно новия парк в Демократична република Конго, който все още е в процедура на създаване, от Световния фонд заявяват, че всички твърдения на медията ще бъдат проверени.

Пред американската медия говорител на Евросъюза заявява, че всички изнесени данни за нарушаване на човешките права в районите, където действат паравоенните нa WWF, са взети много сериозно от Брюксел. Говорителят признава, че в документацията за финансирането от 1 милион евро няма и дума за притеснението на местните, но оттам показали голяма заинтересованост за коренното население в африканската държава.

Последствията

Според доклад на консултантите на WWF, изготвяли проекта за новия Национален парк „Месок Джа“, последствията от неговото създаване ще са много тежки за местното население. Ще бъдат засегнати 8000 души от 50 племенни общности. Те ще трябва да напуснат общо 17 села, които попадат в границите на бъдещата защитена територия.

„Случващото се в Африка може да се определи като природозащитен колониализъм“, заявява пред американската медия Джером Люис, световно известен защитник на човешките права.

Той припомня, че WWF не оставя избор на хората в Африка, когато създава национални паркове и резервати.

„За да обявиш, че имаш съгласието на някого, трябва да си му дал възможност да ти откаже. Но в Африка това не се случва“, казва Люис.
Той добавя, че Световният фонд всъщност винаги поставя местните пред свършен факт – тяхното мнение няма значение, защото парк така или иначе ще има.

Тежък удар

Фондацията на Леонардо ди Каприо се разграничи от WWF, докато организацията не отговори аргументирано на информацията, изнесена от Buzzfeednews.com.

Това е тежък удар за Световния фонд, защото холивудската звезда е в борда на директорите на американския му филиал.
Ди Каприо финансира WWF с милиони щатски долари за спасяването на тигрите в Непал. В първата част на разследването на американската медия бяха изнесени ужасяващи факти за това как наемниците на Фонда убиват и изнасилват местни именно в тази държава, в Национален парк Читван.

Говорител на фондацията на актьора заявява, че обвиненията срещу WWF за тежки нарушения на човешките права предизвикват голямо безпокойство.

„Фондацията финансира проекти в опазването на околната среда по цял свят и очаква от своите партньори, сред които е и Световният фонд, да спазват законите и да не погазват правата на хората. Настояваме WWF да направи независимо разследване и да обяви резултатите публично“, заявява говорителят.

*Тази седмица четете поредната част от поредицата на „Труд“, базирана на разследването на Buzzfeednews.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. аз съм за паркове в африка, а туземците – в брюксел…
    пада им се на европейските говеда да дишат например мръсотията на завентем и антверпен и да бъдат клецани от африканците за подобряване на де6илния им ген.

  2. Те WWF са синоним на измама, цялата им работа е такава, така че не се чудете

  3. За пореден път лъсват долните схеми на WWF и по-добре, че е така. Нека всички да знаят що за стока са тези.

  4. WWF в България се управлява от жената на Тома Белев, човек нанесъл огромни загуби на страната си.

  5. На тия един цент не трябва да им дадат! Те се превърнаха в организиране престъпна група.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.