България - жертва на „зелените рекетьори“ от WWF

През 2012 година тогавашната шефка на WWF Йоланда Какабадзе награждава Тома Белев за заслуги към организацията. От 1999 до 2012 г. Белев е директор на ПП "Витоша".

У нас цели региони се обезлюдяват заради натиска на „еколозите“, а жената на Тома Белев ръководи тукашния клон на организацията

Убийства, изнасилвания и побоища са извършвали паравоенни формирования, на които Световният фонд за дивата природа (WWF) е плащал, за да пазят защитени територии в Азия и Африка. Доказателства за това публикува американският сайт Buzzfeednews.com, където миналата седмица излезе поредицата на журналистите Том Уорън и Кейти Бейкър - „Тайната война нa WWF”. Двамата са провели своето разследване в продължение на няколко години в Непал, Индия, Камерун, Централноафриканска република, Демократична република Конго. Събрани са хиляди документи и са интервюирани над 100 души. Така Buzzfeednews.com разкрива вредата, която нанася маскираният зад природозащитна кауза WWF – организация, действаща и в България. В понеделник „Труд“ публикува четвъртата част от поредицата си на базата на разкритията, направени от американския новинарски сайт - как Световният фонд лъже Европейския съюз, за да получи 1 милион евро . Днес четете последната част, в която „Труд“ припомня как WWF-България непрекъснато изнудва официалните власти и убива икономическото развитие на цели региони. Редакцията на вестника ще изпрати всички доказателства, с които разполага, до екипа на Buzzfeednews.com.

Световният фонд за дивата природа (WWF) е разпрострял мрежата си в над 100 държави, сред които е и България. Клонът на WWF у нас се ръководи от Веселина Кавръкова, жена на бившия шеф на Природен парк „Витоша“ и неуспял политик Тома Белев. В управата е и Катерина Раковска, съпруга на активиста на партия „Зелените“ Андрей Ковачев.

Първи стъпки

Началото на псевдоприродозащитната група у нас започва в края на 90-те години на миналия век, когато в България е открит филиал WWF, а през 2006-а е учредена още една структура, WWF - Дунавско-Карпатска програма. Сега и двете се управляват от Веселина Кавръкова. Мъжът й Тома Белев е отговорен за разрухата на Витоша, която по време на неговото 13-годишно управление се превърна в пущинак. Другата шефка във WWF-България е Катерина Раковска, съпруга на друг виден „еколог” и неуспял кандидат-депутат - Андрей Ковачев.

Впоследствие мрежата от неправителствени организации (НПО), гравитиращи около WWF, се увеличава до около 30. Ръководството на всички е преплетено в ограничен кръг от хора, на базата на семейно-приятелски връзки и зависимости. „Зелените” НПО са групирани в коалицията „За да остане природа в България”, от която през 2008 година произлиза ПП „Зелените”. Формацията винаги се явява на избори в стремежа си да се добере до законодателната и изпълнителната власт, но досега не е прехвърляла 0.6%. А до днес коалицията няма съдебна регистрация и явно ръководство, но поради агресивното й поведение държавните институции винаги изпълняват нейните безумни искания.

Докато в Африка и Азия наемниците на организацията измъчват и убиват населението в районите, граничещи със защитени територии, у нас и в останалите европейски страни схемата е по-различна, но също води до тежки последици.

Нашата държава е нагледен пример как цели региони се обезлюдяват, докато официалните власти се огъват под „зеления рекет“ на Фонда и неговите присъдружни организации. Изнудването включва воденето на десетки съдебни дела срещу ключови държавни и частни инвестиции, съпроводени с рехави протести, които затварят кръстовища в големите градове в час пик.

Тъй като WWF е водеща в „За да остане природа в България“, “зелените” у нас имат ресурса да провеждат международни кампании срещу българската държава, общини и бизнес. В световен план WWF отдавна е разобличена като организация, която използва природозащитни каузи, за да изкарва милиарди. Поредният пример е разследването нa Buzzfeednews.com. След неговото публикуване във Великобритания парламентът започнаа проверки, известни личности, финансиращи Фонда с милиони, се разграничиха от него. Сред тях е и Леонардо ди Каприо.

Но в България все още реакция от властите няма. “За да остане природа в България” остава проводник на бизнеса на международния концерн WWF, маскиран зад екологична кауза. Тукашното финансиране включва усвояване на средства по европрогарми - WWF и структурите на “За да остане природа в България” получават милиони от еврофондове в областта на биоразнообразието. За програмния период за България 2007-2014, те са имали достъп до 215 милиона евро (около 400 милиона лева).

Друга характерна черта на “зелените” и WWF e натискът върху инвеститори и компании, държава и общини.

Жертвите

Един от примерите е забавянето на строителството на лот 3.2 от автомагистрала “Струма” с повече от 14 години. Отсечката, минаваща през Кресненското дефиле, трябваше да е готова през 2004 г. Тогава се намесват “зелените”, които по всякакъв начин саботират проекта – доноси до Брюксел, обжалвания пред българските съдилища, медийни кампании в изданията “Капитал” и “Дневник” на подсъдимия за данъчни престъпления Иво Прокопиев, които прокарват манипулациите на “природозащитниците”.

Казусът “Струма” е показателен и за лобизма на “зелените”. През годините те настояват за мегатунел през дефилето, дълъг над 15 км. През 2013 г. държавата се поддава на “зеления” натиск и избира за изготвяне на идейния проект на тунела (на стойност близо 3 милиона лева) швейцарския консорциум “Виа план – Амберг”. Именно Швейцария е страната, в която е регистриран WWF. По-късно договорът е развален, а “еколозите” продължават очернящата си кампания с доноси до Постоянния комитет на Бернската конвенция, който следи за спазването на европейското екологично законодателство. Кампанията включва и медийните атаки срещу българската държава у нас и по света – всичко с подкрепата на WWF. Жертви на “зелени” атаки са и строежът на завода за преработването на отпадъците на София, изграждането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”, газопроводът “Южен поток”, изграждането на АЕЦ “Белене”. Все проекти от огромно икономическо значение за България, свързани и с националната сигурност.

От WWF и “За да остане природа в България” стоят и зад организирането на референдумите в Трън и Генерал Тошево, след които са прекратени проучванията за добив на злато и природен газ. Кампаниите преди допитванията са тенденциозни и манипулативни. Те са пълни с лъжи как добивът ще доведе до отравяне на земята в двете населени места и хората се хващат на тази измама.

Мишена на “зелените” е и развитието на зимния туризъм, което на практика е спряно през 2012 година с промените в Закона за горите, влезли след уличен натиск, организиран от “еколозите”. Заради рестрикциите днес Витоша тъне в разруха и няма изграден един нов лифт на територията на страната.

У нас, вместо държавата да вземе мерки, поощрява Белев и компания. По последна информация Асоциацията на парковете в България, ръководена от бившия шеф на ПП „Витоша“, е получила 80 000 лева за проект по Натура 2000.

WWF и “зелените” имат политически интереси – те личат от това, че еднакви лица и организации протестират един път уж срещу корупцията, после за правосъдна реформа, но така, както те я виждат. Правят и шествия уж в защита на природата. В тази колаборация участват дясната ДСБ, неопределените “Да, България” и откровено левите от ПП “Зелените”, като трите формации са в коалицията „Демократична България“.

Още един факт говори достатъчно - през 2012 година, буквално дни, след като Тома Белев вече не е директор на държавния парк “Витоша”, който е оглавявал 13 години, WWF го награждава “за неговото лидерство и ангажимент към зеленото движение в България” - тоест заслуги към Фонда.

Белев получава приза от тогавашната президентка на WWF Йоланда Какабадзе. Както „Труд“ писа в първата част от настоящата поредица, през 2014-а Какабадзе награждава наемникът на WWF Камал Кунвар, който е замесен в убийство на местен в Непал.

На практика Тома Белев също участва в убийство - в това на българската икономика, където заради рекета на „зелените“ загубите са за милиарди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи