430 нови заразени с коронавирус в Москва за денонощие 3357 достигна броят на случаите в руската столица

Джамбазки: #ИзбирамБългарското. България има нужда от икономически патриотизъм! Купувайте българското!

Менда Стоянова: За два дни са регистрирани 230 фирми по мярката „60/40“

44-годишна жена е убита от мъжа си в с. Ново Оряхово

Любимите рецепти на Том Круз Актьорът сам изпълнява каскадите във филмите си

Готово е мобилното приложение за разпространението на коронавируса у нас (На живо) Системата, ще подава данни към МВР, които следят карантинираните, към личния лекар, РЗИ, МЗ и т.н.

Захариева: Никой не си мисли, че световната пандемия няма да се отрази на икономиката

Шуменец показа бонсай градината си – природата не признава коронавирус (СНИМКИ)

Лекар, преборил коронавируса: 10 дни пих антибиотици, но нещата се усложниха

Продължава ремонтът на виадукта при 19-ти км на АМ „Хемус” (ВИДЕО)

Продажбите на водка в Русия скочиха с 20%

Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нарастнат много

Иван Гешев за пробива при случайното разпределение на делата: Това е като коронавирус в съдебната система

Гърция замразява промяната на местожителство, нови 7 милиарда евро за бизнеса

Министър Кралев призова младежкитe организации да се включат в Доброволческия корпус

България – жертва на „зелените рекетьори“ от WWF У нас цели региони се обезлюдяват заради натиска на „еколозите“, а жената на Тома Белев ръководи тукашния клон на организацията

През 2012 година тогавашната шефка на WWF Йоланда Какабадзе награждава Тома Белев за заслуги към организацията. От 1999 до 2012 г. Белев е директор на ПП „Витоша“.

Убийства, изнасилвания и побоища са извършвали паравоенни формирования, на които Световният фонд за дивата природа (WWF) е плащал, за да пазят защитени територии в Азия и Африка. Доказателства за това публикува американският сайт Buzzfeednews.com, където миналата седмица излезе поредицата на журналистите Том Уорън и Кейти Бейкър – „Тайната война нa WWF”. Двамата са провели своето разследване в продължение на няколко години в Непал, Индия, Камерун, Централноафриканска република, Демократична република Конго. Събрани са хиляди документи и са интервюирани над 100 души. Така Buzzfeednews.com разкрива вредата, която нанася маскираният зад природозащитна кауза WWF – организация, действаща и в България. В понеделник „Труд“ публикува четвъртата част от поредицата си на базата на разкритията, направени от американския новинарски сайт – как Световният фонд лъже Европейския съюз, за да получи 1 милион евро. Днес четете последната част, в която „Труд“ припомня как WWF-България непрекъснато изнудва официалните власти и убива икономическото развитие на цели региони. Редакцията на вестника ще изпрати всички доказателства, с които разполага, до екипа на Buzzfeednews.com.

Световният фонд за дивата природа (WWF) е разпрострял мрежата си в над 100 държави, сред които е и България. Клонът на WWF у нас се ръководи от Веселина Кавръкова, жена на бившия шеф на Природен парк „Витоша“ и неуспял политик Тома Белев. В управата е и Катерина Раковска, съпруга на активиста на партия „Зелените“ Андрей Ковачев.

Първи стъпки

Началото на псевдоприродозащитната група у нас започва в края на 90-те години на миналия век, когато в България е открит филиал WWF, а през 2006-а е учредена още една структура, WWF – Дунавско-Карпатска програма. Сега и двете се управляват от Веселина Кавръкова. Мъжът й Тома Белев е отговорен за разрухата на Витоша, която по време на неговото 13-годишно управление се превърна в пущинак. Другата шефка във WWF-България е Катерина Раковска, съпруга на друг виден „еколог” и неуспял кандидат-депутат – Андрей Ковачев.

Впоследствие мрежата от неправителствени организации (НПО), гравитиращи около WWF, се увеличава до около 30. Ръководството на всички е преплетено в ограничен кръг от хора, на базата на семейно-приятелски връзки и зависимости. „Зелените” НПО са групирани в коалицията „За да остане природа в България”, от която през 2008 година произлиза ПП „Зелените”. Формацията винаги се явява на избори в стремежа си да се добере до законодателната и изпълнителната власт, но досега не е прехвърляла 0.6%. А до днес коалицията няма съдебна регистрация и явно ръководство, но поради агресивното й поведение държавните институции винаги изпълняват нейните безумни искания.

Докато в Африка и Азия наемниците на организацията измъчват и убиват населението в районите, граничещи със защитени територии, у нас и в останалите европейски страни схемата е по-различна, но също води до тежки последици.

Нашата държава е нагледен пример как цели региони се обезлюдяват, докато официалните власти се огъват под „зеления рекет“ на Фонда и неговите присъдружни организации. Изнудването включва воденето на десетки съдебни дела срещу ключови държавни и частни инвестиции, съпроводени с рехави протести, които затварят кръстовища в големите градове в час пик.

Тъй като WWF е водеща в „За да остане природа в България“, “зелените” у нас имат ресурса да провеждат международни кампании срещу българската държава, общини и бизнес. В световен план WWF отдавна е разобличена като организация, която използва природозащитни каузи, за да изкарва милиарди. Поредният пример е разследването нa Buzzfeednews.com. След неговото публикуване във Великобритания парламентът започнаа проверки, известни личности, финансиращи Фонда с милиони, се разграничиха от него. Сред тях е и Леонардо ди Каприо.

Но в България все още реакция от властите няма. “За да остане природа в България” остава проводник на бизнеса на международния концерн WWF, маскиран зад екологична кауза. Тукашното финансиране включва усвояване на средства по европрогарми – WWF и структурите на “За да остане природа в България” получават милиони от еврофондове в областта на биоразнообразието. За програмния период за България 2007-2014, те са имали достъп до 215 милиона евро (около 400 милиона лева).

Друга характерна черта на “зелените” и WWF e натискът върху инвеститори и компании, държава и общини.

Жертвите

Един от примерите е забавянето на строителството на лот 3.2 от автомагистрала “Струма” с повече от 14 години. Отсечката, минаваща през Кресненското дефиле, трябваше да е готова през 2004 г. Тогава се намесват “зелените”, които по всякакъв начин саботират проекта – доноси до Брюксел, обжалвания пред българските съдилища, медийни кампании в изданията “Капитал” и “Дневник” на подсъдимия за данъчни престъпления Иво Прокопиев, които прокарват манипулациите на “природозащитниците”.

Казусът “Струма” е показателен и за лобизма на “зелените”. През годините те настояват за мегатунел през дефилето, дълъг над 15 км. През 2013 г. държавата се поддава на “зеления” натиск и избира за изготвяне на идейния проект на тунела (на стойност близо 3 милиона лева) швейцарския консорциум “Виа план – Амберг”. Именно Швейцария е страната, в която е регистриран WWF. По-късно договорът е развален, а “еколозите” продължават очернящата си кампания с доноси до Постоянния комитет на Бернската конвенция, който следи за спазването на европейското екологично законодателство. Кампанията включва и медийните атаки срещу българската държава у нас и по света – всичко с подкрепата на WWF. Жертви на “зелени” атаки са и строежът на завода за преработването на отпадъците на София, изграждането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”, газопроводът “Южен поток”, изграждането на АЕЦ “Белене”. Все проекти от огромно икономическо значение за България, свързани и с националната сигурност.

От WWF и “За да остане природа в България” стоят и зад организирането на референдумите в Трън и Генерал Тошево, след които са прекратени проучванията за добив на злато и природен газ. Кампаниите преди допитванията са тенденциозни и манипулативни. Те са пълни с лъжи как добивът ще доведе до отравяне на земята в двете населени места и хората се хващат на тази измама.

Мишена на “зелените” е и развитието на зимния туризъм, което на практика е спряно през 2012 година с промените в Закона за горите, влезли след уличен натиск, организиран от “еколозите”. Заради рестрикциите днес Витоша тъне в разруха и няма изграден един нов лифт на територията на страната.

У нас, вместо държавата да вземе мерки, поощрява Белев и компания. По последна информация Асоциацията на парковете в България, ръководена от бившия шеф на ПП „Витоша“, е получила 80 000 лева за проект по Натура 2000.

Две години след награждаването на Белев, Йоланда Какабадзе връчва приз и на непалския наемник от WWF Камал Кунвар, замесен в убийство.

WWF и “зелените” имат политически интереси – те личат от това, че еднакви лица и организации протестират един път уж срещу корупцията, после за правосъдна реформа, но така, както те я виждат. Правят и шествия уж в защита на природата. В тази колаборация участват дясната ДСБ, неопределените “Да, България” и откровено левите от ПП “Зелените”, като трите формации са в коалицията „Демократична България“.

Още един факт говори достатъчно – през 2012 година, буквално дни, след като Тома Белев вече не е директор на държавния парк “Витоша”, който е оглавявал 13 години, WWF го награждава “за неговото лидерство и ангажимент към зеленото движение в България” – тоест заслуги към Фонда.

Белев получава приза от тогавашната президентка на WWF Йоланда Какабадзе. Както „Труд“ писа в първата част от настоящата поредица, през 2014-а Какабадзе награждава наемникът на WWF Камал Кунвар, който е замесен в убийство на местен в Непал.

На практика Тома Белев също участва в убийство – в това на българската икономика, където заради рекета на „зелените“ загубите са за милиарди.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. На кой му дреме за народа…..??????

 2. Аз чух че някакви ЧУЖДЕНЦИ са дали ПОДКУП на Б. Борисов и са купили около Плевен- 1000 декара( 1 % от територията на България) за 9 милиона лева. Китайците са изяли ДОРИ тревата в Китай и са отровили дори въздуха и искат да отровят и нашия въздух.. Б. Борисов трябва да умира, а китайските вълци да бягат към Китай.

  1. Човече с кучешко име, откога територията на България е 100 000 декара, колкото земята на две български села? То малоумниците винаги ще има, но броят им съмнително съвпада с този на левите гласоподаватели и на русофилите.

   1. ц. броят им расте с новите демократични поколения, въпреки емиграцията…
    и ти си образец за малоумен идиот.

  2. Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха! Егати идиота! Всяко село в България има повече декари в мерата си! Иначе за китайците трябва да се внимава защото ако има нещо много по-лошо от български комунист-капиталист, то това е китайски комунист-капиталист! Но за съсипващата икономиката дейност на зелените е виновен народа, който стои гладен от техният рекет, умира по пътищата заради стопирането на разширенията им, но нито протестира, нито прави антипротести, нито прави антикампании на тия на еколозите! Така зелените с техните рехави протести стават фактор, защото българите се свиват в кухните си и само псуват, а всъщност трябва да излязат от там и всеки път когато зелените се струпат на Орлов мост да ги бият, като тъпани!

   1. не само зелените, а и бацила соломон паси….

 3. Аз пък чух че една руска компания, регистрирана в България, като хилядите други руски компании още от преди 15 години е станала най-големият частен собственик на българска земя. И това стана докато разните там „патриоти и комунисти“, всичките явни русофили протестираха срещу продажбата на българска земя на чужденци! Как става така, това само аз мога да обясня, както и моите съдружници по голф Червен Кольо и крадлив Кънчо!

  1. прав си, също кат евроатлантика костов и нефтохим…

   пп. можеше да посочиш и примера с орешарски или този с цветанов.

 4. Определено сегашните ръководни кадри на еко организациите у нас не се справят с работата си и решението е едно – оставка

 5. Определено сегашните ръководни кадри на еко организациите у нас не се справят с работата си и решението е едно – оставка

 6. Докога ще търпим да сме жертви на тези измислени еколози? Няма ли най-накрая да се намери някой, който да им спре кранчето???

 7. Тези „зелени“ организации са мнооого вредни не само за природата, а и за цялата ни държава. Трябва да се предприемат мерки срещу тях, докато още не е станало късно!

 8. България е жертва на отровнoжълтите пaсквили от псевдомедии като Трyп … У нас целият район на държавата се обезлюдява от системното облъчване и незаконен медиен натиск.
  Платени пaрцали самонарекли се вестници редовно промиват мозъци с измислени лъжи и инсинуации. Цели армии от пачaври нарекли се незаслужено „жyрналисти“ срещу заплащане бълват гнусните си пасквили …

 9. Не е редно зеления рекет да продължава. Държавата трябва да се намеси решително.

 10. Зеленият рекет у нас по официални изчисления е причинил вреди за над 1 милиард лева.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.