Военни поемат дезинфекцията на видинската болница

Областният управител на Видин Момчил Станков е апелирал към вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов МО да извърши тотална дезинфекция на МБАЛ “Света Петка“, тъй като здравните власти на местно ниво нямат необходимия за това ресурс, а болницата е огнище на зараза.

Това бе съобщено от самия губернатор на извънреден брифинг днес. Както е известно в болницата в крайдунавският град беше извършено повсеместно тестване на личния състав от 450 души като към настоящия момент е установено, че 45 медицински лица са дали положителни проби. “Имаме едно огнище на зараза и трябва да го потушим“, заяви Станков.

Изготвен е вече план, според който лечебното заведение да бъде обеззаразявано крило по крило, така че да не бъде парализирана клиниката. Както вече е известно, в областната болница има остър дефицит на кадри.

Министертвото на здравеопазването обяви, че ще командирова медици от страната да се притекат на помощ на колегите си от Видин. Според областния обаче досега няма отзовали се, а същевременно само през април 30 медици са подали молби за напускане. Областната управа апелирала към медицинските специалисти от града, които работят в медицински центрове в града да се притекат на помощ на колегите си от “МБАЛ“ Света Петка“, които обаче проявявали пълна дезинтересираност.

Междувременно стана ясно, че всички обитатели с положителни проби за коронавирус от домовете в Гара Орешец и гр. Кула вече са прехвърлени в УМБАЛ “Света Анна“ в София и в болниците в Лом и Монтана.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Огнян Стоенелов

Този уебсайт използва "бисквитки"