Експерти от ИУ-Варна прогнозираха: Българският туризъм може да превърне дефекта от кризата в ефект

Туризмът е един от най-силно засегнатите от кризата сектори, но има добри шансове да превърне дефекта в ефект, тъй като България е една от най-слабо засегнатите от CОVID-19 европейски страни. Това заяви ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров преди откриването на международна научна конференция, посветена на взаимодействието между науката, образованието и реалния бизнес.

Той цитира прогноза на туроператора ТУИ, според която заради пандемията тази година туристите ще търсят сигурни дестинации в Европа като Гърция, Кипър, България и Португалия.

Настоящата криза ще стимулира дигитализацията и бизнесът, който е подготвен в тази посока, може да извлече дивиденти от ситуацията. Трусове обаче неминуемо ще има в автомобилния бранш и в пазара на имоти, категорични са експертите от ИУ-Варна, участващи в конференцията.

Според проф. Станимиров търговията с жилища ще се възстанови по-бързо, докато при тази с офисни площи се очаква по-дълготраен спад, тъй като покрай дистанционната работа по време на извънредното положение бизнесът ще осъзнае, че няма нужда от толкова големи пространства. Реална преценка за спада на икономиката в сравнение с миналата година сега е трудно да се направи заради удължаването на срока за годишно приключване на фирмите, посочи проф. д-р Надя Костова, зам.-ректор на ИУ-Варна.

Не може да се прогнозира и спадът на БВП, тъй като ако след 13 май има повишаване на заболеваемостта, може да се наложи ново затягане на мерките, допълни проф. д-р Зоя Младенова, директор на Научноизследователския институт на ИУ-Варна. В двудневната онлайн конференция ще вземат участие близо 340 експерти от страната и чужбина.

Форумът е част от програмата за отбелязване на 100-годишнината от създаването на Икономическия университет, който е първото висше търговско училище в България. За един век в него са подготвени над 155 000 специалисти, а в момента се обучават над 8000 студенти от 52 държави.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"