Ерв Ренар - Белия Бог

Кой е най-голямата сензация в историята на мондиалите? Победата на САЩ над Англия през 1950? Или триумфът на КНДР над Италия през 1966-а? Или този на Алжир над Германия през 1982-а? Всички тези мачове ще останат записани в аналите на Цар Футбол, но са далеч назад в историята. Днес всички говорят за Белия бог и неговите смели саудити, които повалиха не кой да е, а Лионел Меси. И може би станат последният прът в колата на великия аржентинец в опита му да се нареди до Диего Марадона като световен шампион.

Архитектът на чудото не е известен сред феновете. Идва от Франция и е на 54. За 23 години в треньорството е водил седем отбора. Името му е Ерв Ренар. Съвсем скоро ще "празнува" 18 години от деня, в който го уволни четвъртодивизионният английски "Кеймбридж Юнайтед". След само пет победи от 25 мача си тръгна като последен в класирането. Тимът от университетския град бе едва втори в кариерата на Ренар след неизвестния френски "Драгинян".

Докато беше футболист, героят на Саудитска Арабия обикаляше Лазурния бряг. За 15 години игра в "Кан", "Валорис" и "Драгинян" - все места по Френската ривиера. Заплатата му е била малка и той работил като чистач, за да може да се издържа. В последния си клуб започна треньорското приключение на Ренар. Бързо го хареса особено популярният на африканския континент Клод Лерой, който успешно води Камерун (два пъти), Сенегал, ДР Конго (два пъти), Гана, Конго и Того. Легендата покани Ренар в своя щаб, когато тръгна за китайския "Шанхай Костко". Въпреки оптимизма край Великата стена престоят на двамата продължи по-малко от година. Тогава се обади "Кеймбридж", назначавайки първо Лерой, а след това Ренар.

Като ученик на добър учител прохождащият в професията Ерв погледна към Африка. Само че откри нова дестинация - Замбия. И нещата потръгнаха. Две участия в Купата на африканските нации, четвъртфинал за първи път от 14 години. И, о, чудо! През 2012 година Замбия стана шампион на Африка. За първи и единствен път в историята си! По тези географски ширини обаче е сложно и отпадането в групата на следващото издание доведе до уволнение на треньора-звезда. Със сигурност замбийците съжаляват днес. Кот д'Ивоар взе Ренар и през 2015 година също стана шампион на Африка. Никой друг треньор не е печелил турнира с два различни отбора.

Ренар реши да опита "домашния хляб". Завърна се във Франция като наставник на "Лил", но бе уволнен след 13 спечелени точки в 13 кръга. Последва още едно разочароващо представяне като национален селекционер на Мароко, който отпадна в групата на Мондиал 2018 въпреки 2:2 срещу Испания - единствената точка. И след това Ренар пое към Саудитска Арабия. Откакто води "зелените фалкони", те се изкачиха от 70-о до 51-о място в световната ранглиста. В квалификациите сега оставиха зад себе си Япония и Австралия. След класирането за мондиала федерацията обяви - договорът на Ренар се удължава до 2027 година! 

"Ако не продължим в следващия кръг, сме се провалили - каза французинът още преди мача с Аржентина. - За нас е жребий мечта да играем срещу Аржентина, Полша и Мексико."

Да вярваш в мечтите си е безценно и безплатно! Ренар повярва и накара цяла една държава да мечтае с него. Да, през 2004-а треньорът бе уволнен от "Кеймбридж" със само 16 процента победи. Съшата година Лионел Меси дебютира с "Барселона". Съдба... Днес сме на Мондиал 2022.

На "българското световно" през 1994 година Саудитска Арабия спечели две победи - срещу Мароко и Белгия. А всеки голмайстор получаваше "Ролс Ройс" от краля. Какво ли да очаква Ерв Ренар?

 

Имаме луд треньор

Ние определено имаме луд треньор, който ни даде инструкции и ни мотивира страшно на почивката на мача с Аржентина. Заклевам се, че плачех сутринта. А той ни говореше и говореше. Искаше мачът да започне в ранни зори. Не мога да го опиша. Каза ни, че животът в Саудитска Арабия ще спре и всички ще гледат нас.

Абдел-Илах ал-Малики, национал на Саудитска Арабия

 

Голям ден за Ренар

Това наистина е голям ден за Ерв Ленар. Няма кой да предвиди победа на Саудитска Арабия над Аржентина. Особено през второто полувреме отборът му игра страхотно. Не позволи на Лионел Меси и останалите аржентинци да покажат своя стил. Тепърва ще е интересно какво ще видим от Саудитска Арабия.

Рой Кийн, легенда на Ейре и "Манчестър Юнайтед"

 

Ден на национален празник

Сряда ще бъде ден на национален празник за служителите във всички държавни и частни сектори. Ще почиват ученици и студенти. Негово височество крал Салман нареди това след победата на националния отбор по футбол над Аржентина на световното първенство в Катар.

Заповедта на крал Салман, човек №1 в Саудитска Арабия

 

Честито на нашите братя

Поздравяваме нашите братя от Саудитска Арабия за заслужената победа над Аржентина. Пожелавам на отбора още много триумфи на световното първенство.

Мохамед Шия Ал Судани, премиер на Ирак

Винаги ходи с бяла риза

Ерв Ренар е известен в Черния континент, че винаги ходи с бяла риза. Никога французинът не изневери на цвета, докато печелеше Купата на африканските нации със Замбия и Кот д'Ивоар. Дали някой шаман е направил заклинание за победи? Вече мнозина се питат по света, особено в Аржентина. Вторият най-зле класиран отбор 32-ата участника на световното не само не се даде на Меси и компания. Напротив - особено през второто полувреме си позволи да ги натиска.
"След като два пъти съм ставал шампион с бяла риза, защо да я сменям - попита Ренар. - Понякога съм голям традиционалист и не искам да се променям."

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"