Евроатлантиците преживяват със заплати, хонорари и бонуси

Шефовете в палатите на европейската власт гушкат към 30 бона на месец

За медиите Брюксел раздава много незаслужени пари на еврочиновниците

Захлебват допълнително с тлъсти добавки

С избора през миналата седмица на началниците на общоевропейските институции в Брюксел и Страсбург обикновените данъкоплатци из Стария континент съвсем закономерно се зададоха въпроса какви пари те им харчат? По принцип заплатите на лицата, заемащи най-отговорните длъжности в Европа се определят в два документа – Регламентът на Европейския съвет и Уставът на членовете на Европейския парламент.

Но според редица западноевропейски медии оформянето на крайните възнаграждения е приоритет на всяка от трите важни институции – Съвет, Комисия и Парламент, като нерядко на раздаването на допълнителни бонуси и компенсации въобще не може да му се хване края.

Някак съвсем естествено особено голям е интересът на европейците към платата на радващата се на най-голямо медийно внимание шефка на ЕК Урсула фон дер Лайен, която бе потвърдена на поста за още един мандат. Поне досега тя е получавала брутна месечна заплата от 27 436,90 евро, която ще ѝ остане на първо време, същите пари ще гушка всеки месец и все още непосоченият наследник на досегашния председател на Европейския съвет Шарл Мишел. Според регламента на Европейския съвет основното заплащане на въпросните началници се равнява на 138% от най-високата заплата на назначено длъжностно лице в институциите, известното „Ниво 16“ или „Трета стъпка“.

„Втората стъпка“ се равнява на 125% от заплатата на висшите служители, тя е 24 852,26 евро и нея заджобват заместник-председателите на Комисията.

Редовите комисари получават 112,5% от споменатите щедри заплати на назначени длъжностни лица или 22 367,04 евро, в които обаче не са включени надбавките за различни служебни разходи.

„Отделна губерния“ е върховният комисар за външната и отбранителната политика на Съюза, който получава на месец малко по-голяма заплата от тази на заместник-шеф на комисията -  24 994 евро. Основната заплата - обяснява европейската новинарска агенция „Euronews“ - обаче включва също обезщетения и надбавки, които по принцип биха могли да удвоят парите, които пристигат всеки месец по сметките на заемащите важна длъжност, в зависимост от това дали имат съпруг или деца на издръжка. Все пак натрупаната свръхяка сума е обложена с такса "солидарност" от 7% и с минималния за родната на всеки един евробаровец данък общ доход. А има и такива, които не плащат данъци в страната си на произход като предшественика на Фон дер Лайен начело на ЕК - люксембургецът Жан-Клод Юнкер, получавал чисти 33 506,89 евро на месец, плюс сумите за служебни разходи.

Що се отнася до прясно преизбрания председател на Европейския парламент Роберта Мецола и нейните 14-ма заместник-председатели, то възнаграждението им е равно на това на другите евродепутати. Но като цяло техните пари никак не са за пренебрегване, като се има предвид, че надбавките за общи разходи, равняващи се на 4950 евро на месец, и надбавката за всекидневна издръжка, равняваща се на 350 евро на ден или над 7500 евро, трябва да се добавят към нетната месечна плата от 7 853,89 евро. Като към тези суми се прибавят и плащаните без документи фиксирани суми за медицински харчове, то един евродепутат получава заплата от около 18 хиляди евро на месец. Виж, Роберта Мецола и големият отбор от нейни заместници могат да разчитат и на към 3500 евро на месец безотчетни пари за представителни и командировъчни. Тоест за заплатите им са между 20 и 25 хил. евро – яко, нали?!

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Румен Михайлов

Този уебсайт използва "бисквитки"