Мъск печели в битката за свободата на словото - обеща "термоядрен съдебен удар" срещу лъжливите медии и сенчестите им донори

43 милиарда долара. Това беше баснословната сума, която даде Илон Мъск за да придобие социалната мрежа Туитър, която вече преименува на Х. Всевъзможни анализатори определяха покупката като безумна, защото платформата не носи печалба, а самият Мъск се вкара на политическа арена, от която губи основният му бизнес. Защо, чудиха се те, ще си причини тези проблеми?

За да опази свободата на словото.

“Предложи ми пари. Предложи ми власт. Не ми дреме. Ще казвам каквото искам да казавам и ако последиците на това са да загубя пари, все тая”

Това е отговорът на Мъск, когато го питат защо рискува да загуби рекламодатели и инвеститори заради своите изказвания. Днес социалната мрежа Х, е в нова битка - в отговор на видео против антисемитизма, един потребител пише: 

“Западните евреиски населения изведнъж осъзнават, че ордите от малцинства, с които искат да запълнят държавите, не ги харесват кой знае колко”. Той също така се обявява против “расизма срещу белите”.

 Мъск се съгласи с потребителя, като пусна отговор отдолу: “Казваш самата истина”.

Това предизвика нов скандал, при който след медийни публикации и раздухване на предполагаемия антисемитизъм, редица гигантски фирми - Епъл, IBM, Дисни, и много други, спряха да рекламират в Х. 

Отговорът на Мъск?

“На секундата, в която отворят съдилищата в понеделник, Х приготвя термоядрен съдебен удар срещу “Медия Матърс” и ВСИЧКИ които се включиха в тази лъжлива атака срещу фирмата. Техните бордове, техните донори, тяхната мрежа от сенчести пари, всичките…”

 Със сигурност милиардерът продължава да следва тази линия и не се е огънал на цензурата, която различни фирми се опитват да наложат в платформата му. Още в самото начало организацията АДЛ, която се бори против антисемитизма, убеди десетки от най-богатите рекламодатели да спрат да рекламират на Туитър. Мъск обеща да не позволява реч на омразата, но заяви, че няма да има никаква цензура, освен ако не нарушава правилата на платформата. Той дори върна достъпа на страницата на бившия президент Доналд Тръмп, която беше цензурирана от предишното ръководство на социалната мрежа.

Самият Мъск публикува и огромен брой документи, които показват как през годините Туитър, която е най-активната социална мрежа в САЩ, е цензурирала несравнимо повече консервативни, националисти и републиканци, отколкото леви, либерални и демократи.

Поведението на милиардерът започна да става заразно. Новият говорител на сената в САЩ пусна дълго време цензурираните записи от предполагаемите бунтове на 6-ти януари, когато президентът Доналд Тръмп бе обвинен, че се опитва да направи преврат. На тях се вижда, че протестиращите съвсем мирно влизат в сградата на сената. Друг журналист по-рано публикува писмо на стрелец в училище, който е имал за цел да убива само бели ученици.

Други заможни хора в САЩ също почнаха да взимат пример - Дейна Уайт, собственикът на организацията за смесени бойни изкуства UFC по-рано през седмицата се яви на подкаст, чиито водещ е бил жертва на опит за цензура. Гост на подкаста е бил кандидатът за президент Робърт Кенеди и фирмата Пелътон, която прави фитнес оборудване, се е обадила да бъде свален епизода с Кенеди. Дейна Уайт им отговаря ясно и просто:

“Майната им на Пелътон. Имаме техни колела в залата за бойни изкуства, изхвърляме ги веднага на боклука, никой да не купува Пелътон. Кои сте вие да ни казвате какво ще говорим??”

И действително, по време на подкаста хора от екипа на Уайт отиват, взимат колелата Пелътон от залата на UFC и ги изхвърлят на боклука.

Неизбежната реалност е, че подобни действия започват да дават резултат. След като бирата “Бъд Лайт” рекламира с трансджендър инфлуенсър, консервативните хора в САЩ ги бойкотираха и бирата загуби умопомрачителните 27 милиарда долара, а продажбите й продължават да падат. 

Каквито и атаки да се насочват към него, Мъск държи ключовете към Х, която успя да удържи като най-значимата социална мрежа в САЩ. Опитите на Мета да наложат новата си алтернатива се провалиха, а Фейсбук все повече се ползва само от най-възрастните хора в държавата. САЩ, в крайна сметка, са геополитическият хегемон на запада - каквото се случва там, се случва и в Европа. А каквото се случва в Х - се случва в САЩ. Разбира се, рекламодателите могат да нанасят удари по Мъск, но след като удържа началните атаки, той вече е на коренно различно ниво и може да отвръща вече на удара.

Не е ясно все още тези “сенчести донори” и противниците му какво му готвят. Но, засега Мъск определено печели и истината все повече пробива през цензурата. Въпрос е на време да се усети ефектът и у нас.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Виктор Блъсков

Този уебсайт използва "бисквитки"