Полицай гръмна бандит, заплашва го обвинение (обзор)

От прокуратурата обещават подробности утре

Изясняват къде е смъртоносната рана и нарушен ли е Законът за МВР

Пускат легенди в сайтове

Имало ли е абсолютна необходимост по смисъла на Закона за МВР полицай да използва оръжие при преследването на бягащ 18-годишен бандит? Стрелял ли е предупредително, използвал ли е стоп патрони? Къде е раната, причинила смъртта на беглеца? Тя от пряко попадение ли е, или от рикошет? По всички тези въпроси днес от МВР запазиха пълно мълчание, а от прокуратурата обещаха да отговорят утре, когато имат пълната картина по случая.

Както съобщи “Труд news”, полицаи опитаха да заловят трима престъпници, забелязани към 5 часа сутринта от охранител да прескачат ограда и да минават през паркинг близо до мол “Парадайс” в кв. “Хладилника”. Те носели със себе си някакви вещи - най-вероятно плячка. Когато полицаите пристигнали, тримата се опитали да избягат, като се качили в автобус на градския транспорт, който потеглил. Униформените го последвали и спрели на улица “Сребърна” пред офисите на фармацевтична компания. 15-годишен останал вътре, а другите двама - на 18 и 20 г. изскочили навън и побягнали. Полицай стрелял предупредително във въздуха, а после по бегълците. По-големият успял да избяга, а другият бил улучен и откаран в близката болница “Токуда”, където издъхнал.

По-късно било установено, че същата нощ, но 3 часа по-рано триото, което е от квартал “Ботунец”, извършило уличен грабеж край столичен хотел. Бандитите нападнали две момичета, заплашили гщи носят оръжие, ударили едното с тръба по главата и му взели раницата. Вътре имало лични вещи и 20 лева. Сигналът бил подаден малко след 2 ч през нощта.

Вместо да съобщут фактите, неофициално от полицията цял ден вчера пускаха легенди в различни сайтове, че едва ли не цяла нощ са издирвали бандитите след грабежа и сами са ги открили, че тритото от “Ботунец” се опитвало да ограби или мола, или офис сграда, защото плячката от жертвите била само от 20 лв. и какво ли още не. Цялата работа бе, защото има голяма вероятност да бъде потърсена наказателна отговорност от МВР служителя, ако се установи, че е използвал на огнестрелно оръжие, най-малкото без да е направил “всичко възможно да запази живота на лицето, срещу което е насочено” (Цитатът е част от чл. 87, ал. 2 от Закона за МВР - б. р.).

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"