Разследват Волен за зов срещу карантината (обзор)

Лидерът на “Атака” плаши с Второто пришествие

Политикът подтиквал хората да излязат на улиците и да ходят на църква по Великден

“Докажете, че Бог е над ген. Мутафчийски”, зове Сидеров

Софийска районна прокуратура се самосезира и започна разследване срещу лидера на партия “Атака” и общински съветник Волен Сидеров заради призивите му хората да не се спазват карантината.

В предаване на неговата телевизия “Алфа”, излъчено на 12 април вечерта, Сидеров многократно призовавал зрителите си да нарушават заповедта на министъра на здравеопазването. Карал ги също да не спазват съветите на Националния оперативен щаб, както и обявеното до 13 май в страната извънредно положение, прието с решение на Народното събрание, гласувано “за” или “въздържал се” и от неговите по-малко от 10 депутати.

“Същите призиви са изпратени на средствата за масово осведомяване и под формата на прессъобщение със заглавие: “Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!”, се казва в съобщението на прокуратурата, която е възложила разследването на дознател от СДВР.

“На Цветница застанаха едни хора на 2 метра един от друг в храма, в “Александър Невски”. Какво показват? Питам ги, когато дойде Пришествието, тогава те с маски ли ще се явят пред Господа и ще кажат: “Господи, идваме пред теб с маска”. Волен Сидеров повече от 2 седмици отправя призиви във фейсбук срещу извънредните мерки на правителството, излъчено от коалиция, в която доскоро бе част и неговата партия “Атака”.

“Малкият и средният бизнес, за които сме се борили и които в момента изнемогват, да излязат и да протестират за правата си. Да излязат и да нарушат забраните, защото свободата се извоюва със сила, тя не се дава даром”, зове политикът, който дори твърди, че се опитва да регистрира лекарство срещу новия коронавирус.

Това не е първият сблъсък на лидера на “Атака” със закона. През 2016 г. Сидеров сключи споразумение с прокуратурата и получи присъда пробация, след като на 25 октомври 2015 г. нахлу със сила в НАТФИЗ на “гражданска инспекция”. Той бе съден и за лека телесна повреда и обида на журналист пред Народното събрание през 2013 г., както и за хулиганство през 2011 г., когато се яви на сцената в Батак по време на чествания на годишнина от Априлското въстание. И по трите обвинения Сидеров се призна за виновен.

Днес лидерът на “Атака” не вдигаше или затваряше и двата си телефона, на които бе потърсен за коментар за новото разследване на прокуратурата срещу него.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ирен Делчева

Този уебсайт използва "бисквитки"